Ministerie van Financiën

Nieuwe Europese regels voor financiële markten

nieuwsbericht | 30-10-2007 | Directie Voorlichting

Op 1 november 2007 treedt de Europese richtlijn `markten voor financiële instrumenten' (MiFID) in werking. De MiFID heeft als doel de werking van de Europese interne markt voor beleggingsdiensten en handelsplatformen te verbeteren.

De MiFID geldt voor ondernemingen die beleggingsdiensten verlenen en beleggingsactiviteiten verrichten. De nieuwe regels hebben tot doel om de belegger beter te beschermen en de huidige regelgeving aan te passen aan de ontwikkelingen op de financiële markten waar steeds complexer wordende diensten en financiële instrumenten worden aangeboden.

Daarnaast heeft MiFID tot doel om een beter functionerende Europese interne markt voor beleggingsdiensten en -activiteiten tot stand te brengen. De gedragsregels en organisatorische eisen waaraan beleggingsondernemingen moeten voldoen worden binnen de EU volledig geharmoniseerd. Ondernemingen kunnen daarmee met één vergunning, afgegeven door de lidstaat van herkomst, binnen de gehele EU beleggingsdiensten verlenen en beleggingsactiviteiten verrichten.

MiFID stimuleert bovendien de concurrentie tussen de beurzen. Naast de bestaande gereglementeerde markt worden nieuwe handelsplatformen geïntroduceerd die tot meer innovatie en lagere transactiekosten moeten leiden. Ter verbetering van de prijsvorming zijn handelsplatformen verplicht tot transparantie over de aangeboden en gerealiseerde prijzen. Beleggingsondernemingen worden verplicht om bij de uitvoering van orders voor hun cliënten het beste resultaat te behalen.

De MiFID kaderrichtlijn (Level 1) is in de Wet ter implementatie van de richtlijn markten voor financiële instrumenten opgenomen, die de Wet op het financieel toezicht (Wft) wijzigt. De MiFID uitvoeringsrichtlijn (Level 2) is omgezet in het Besluit gereglementeerde markten Wft dat enkele bestaande besluiten onder de Wft aanpast.

Meer informatie


* Website Ministerie van Financiën

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier Financieel toezicht


* Laatst aangepast: 30-10-2007