Ingezonden persbericht


Persberichten

Creatieve hobbytrends voor 2008: de revival van naaien, decoupage en vilten

Publicatiedatum: 01-10-2007

Over een maand opent KreaDoe, de grootste creatieve hobbybeurs van Nederland, haar deuren. De plek bij uitstek om de laatste trends op dit gebied te signaleren, want al bijna twintig jaar laten deelnemers hier jaarlijks zien wat er allemaal te doen en te krijgen is op het gebied van tientallen creatieve hobby's. Projectmanager Saskia Poulissen over de trends die we op KreaDoe 2007 kunnen verwachten. "Een aantal ouderwetse hobby's wordt helemaal van het stof ontdaan, met name naaien, vilten en decoupage zijn bezig met een ware revival. Die hernieuwde belangstelling sluit naadloos aan bij het centrale thema van de beurs, namelijk het pimpen van je kleding en interieur. Men wil tegenwoordig een persoonlijke touch geven aan kledingstukken en de inrichting van het huis. Daar zijn deze drie hobby's bij uitstek geschikt voor. Van vilt maak je bijvoorbeeld de meest fantastische modeaccessoires, met decoupage geef je meubels eenvoudig een make-over en de huidige naaimachine sluit je gewoon aan op je computer."

Hoe stoffig is naaien?

Tijdens KreaDoe viert naaimachinefabrikant BERNINA haar 75-jarig jubileum. Countrymanager Rianne Nota werkt al ruim zeven jaar voor dit familiebedrijf en constateert dat er de laatste tijd een toegenomen belangstelling is voor het naaien. "Er is momenteel duidelijk meer vraag naar naaimachines, zowel in de duurdere als de goedkope klasse. De verkoop van onze eigen naaimachines laat de laatste tijd een duidelijke stijging zien. Een naaimachine anno 2007 is dan ook een stuk hipper en meer hightech dan de machines die we nog van onze moeders kennen. Ze hebben de mogelijkheden om alle moderne stoffen met gemak te verwerken, zowel hele dunne als dikke stoffen. De machines zijn verder een stuk makkelijker te bedienen, zijn verkrijgbaar in trendy kleuren en je sluit ze via een usb-kabel makkelijk aan op de computer. In combinatie met borduursoftware op de computer maak je van je naaimachine in een handomdraai ook een borduurmachine. We zien vooral veel jonge meiden die gaan naaien. Dat past helemaal bij de huidige trend van het pimpen en het "personaliseren' van je kleding. Met een naaimachine maak je precies wat jij leuk vindt."

Decoupage mag weer!

In landen als Frankrijk, Italie en Spanje was men al om en inmiddels zie je ook in Nederland steeds meer hobbyisten die de smaak van decoupage te pakken hebben. Decoupage is kort gezegd het opleuken van objecten met behulp van motieven die uit stof of papier worden geknipt en gesneden. In principe kun je deze techniek echt op alles loslaten; van houten stoel tot tuinbank en van opbergdoos tot schilderijlijst. Tijdens KreaDoe kunnen bezoekers op het "Pimpen-doe-je-zo" Plein bij Marabu met eigen ogen zien hoe decoupage precies in zijn werk gaat en wat de mogelijkheden zijn.

Vergeten vilttechnieken

Vrolijk gekleurde tasjes, kindermutsen, poppen en corsages; met vilt kun je echte alle kanten op. En dan niet alleen qua kleur en vorm, je hebt ook speciale vilttechnieken. De Witte Engel, exposant op KreaDoe, demonstreert een geheel vergeten techniek; het vilten met de viltnaald. Dit geeft verrassende effecten. Ook het natvilten is een techniek die men eigenlijk al weer vergeten was en die nu weer volop in de belangstelling staat bij hobbyisten. Tijdens de beurs presenteert De Witte Engel al haar kennis op het gebied van vilten; nat- en droogvilten met wol, materialen en in pakketvorm

Praktisch

KreaDoe 2007, woensdag 31 oktober tot en met zondag 4 november. Locatie: Jaarbeurs Utrecht. Openingstijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur. Entree: kaarten kosten aan de kassa ¤ 10,-. In de voorverkoop kosten lossen kaarten ¤ 9,- , het KreaDoe Verwenarrangement (entree, koffie met appelgebak en een plattegrond) kost in de voorverkoop ¤ 10,-. De voorverkoop op www.kreadoe.nl loop tot en met 30 oktober 2007. Kinderen tot en met 8 jaar hebben gratis toegang.

Speciale NS actie

Via de online voorverkoop via www.kreadoe.nl kunnen bezoekers profiteren van de KreaDoe NS Actie: vanuit heel Nederland een NS dagretour naar Utrecht voor ¤ 15,- p.p. Deze NS Actie is geldig tot en met 25 oktober 2007.

Noot voor de redactie (