Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Centre Culturel Français en Filmtheater Images, Groningen presenteren

11e Frans Filmfestival

31 oktober t/m 15 november 2007

Groningen, Amsterdam, Den Haag

en ' Ciné Premières en route ', een kleinere selectie in Rotterdam, Maastricht, Leeuwarden en provincie Groningen

Ciné Premières gaat dit jaar van start op 31 oktober in Groningen en Amsterdam met de voorpremière van Lady Chatterley van Pascale Ferran. Zoals vanouds staat ook de 11e editie van Ciné Premières garant voor een interessante selectie uit de recente Franse en franstalige filmproductie. Twintig hoofdfilms, deels voorafgegaan door een korte film, zullen dit jaar te bewonderen zijn in Groningen, Amsterdam en Den Haag. Onder de naam ' Ciné Premières en route ' zijn een aantal films te zien in Rotterdam, Maastricht, Leeuwarden (Noordelijk filmfestival) en de provincie Groningen.

Dit jaar besteedt het festival extra aandacht aan debuutfilms, waarvan er zeven vertoond zullen worden. Drie hiervan zijn films waar een acteur of actrice zich voor het eerst àchter de camera waagde. Zo regisseerde Julie Delpy het uiterst grappige 2 Days in Paris, Jean-Pierre Darroussin de dwarse en intrigerende kleine komedie Le pressentiment en Roschdy Zem Mauvaise foi, een uitdagende, actuele film over een joods-arabisch koppel.

2 films uitgelicht:

Lady Chatterley - Pascale Ferran (2007, met: Marina Hands, Jean-Louis Coulloc'h, Hippolyte Girardot) Verdeeld tussen haar verlangen naar lichamelijk contact en de liefde en toewijding richting haar verlamde man, leert Lady Chatterley zichzelf en de wereld om haar heen opnieuw kennen met jachtopziener Parkin. Een sensuele, aardse verfilming van het beroemde boek van D.H. Lawrence, waarin regisseuse Ferran Lady Chatterley portretteert als een gevoelige vrouw die uiteindelijk toegeeft aan haar seksuele verlangens. Winnaar vijf Césars, wordt 3 januari 2008 uitgebracht door Contact Film.

Dans Paris - Christophe Honoré (2006, met: Romain Duris, Louis Garrel, Guy Marchand, Joana Preiss) Als zijn relatie ten einde is, trekt Paul bij zijn vader en zijn broer Jonathan in. Terwijl de ernstig somberende Paul zijn ex maar niet kan vergeten en zich opsluit, fladdert Jonathan van scharrel naar scharrel. Hun vader trekt zich weinig aan van de ellende: het kerstdiner vergt al zijn aandacht. De ruziënde broers blijken op elkaar aangewezen. Melancholie, lichtvoetigheid en een mistig Parijs als decor maken van Dans Paris ook een superieure ode aan de stad en de Nouvelle Vague-films uit de vroege jaren zestig.

De complete programmering, alsmede tekst- en beeldmateriaal, is inmiddels te vinden op: www.cinepremieres.nl