Ingezonden persbericht


Persbericht
Nominaties Zorginnovatie 2007 bekend gemaakt

Zoetermeer, 16 oktober 2007 - Project Ergocoaches heeft vandaag de nominaties voor de Wedstrijd Zorginnovatie 2007 bekend gemaakt. Dit zijn Prima ballerina? Kantelende rolstoel! Een idee van het Centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam, Wim van Deventer en Tom Bank. Rollatorbegeleider begeleidt de begeleider. Ingezonden door De Bruggen GHZ, Zwammerdam, Marion Clevers. Simpel maar doeltreffend is het idee 'Tape zorgt voor goede temperatuur!' Casema Leiden (thuiszorg), Ria Snoek. Dat voorspelbaarheid niet alleen maar saai is bewijst het idee van Jarno Winter. Fijne tilbanden? Daar zit een zakje aan! Een buitenlandse inzending van Jo de Clercq (België). En als laatste: Stop de snoeren in een buis! Voor het tweede jaar achtereenvolgend genomineerd: Zorggroep Fivelland, Appingedam, Ina Ploegh en Tineke Bakker.

Deze wedstrijd voor medewerkers in de gezondheidszorg wordt voor de vierde keer georganiseerd. De deelnemers laten hun idee voor preventie van fysieke belasting of agressie in de zorg beoordelen door een professionele jury en maken kans op de hoofdprijs van 5.000 euro. Project Ergocoaches wil zorgprofessionals blijven stimuleren om slimme oplossingen te verzinnen om fysieke belasting en agressie blijvend te verminderen. Hierdoor hopen we dat de maakindustrie de signalen van de inzenders oppikt en de ideeën, bij gebleken geschiktheid, uitontwikkelt en produceert. Veel inzendingen laten zien dat er aan de op zich goede producten die er zijn om fysieke belasting te verminderen, soms nog wel wat te verbeteren valt. Het Project Ergocoaches geeft hiervoor het stokje door aan de industrie: ga in gesprek met ergocoaches over je product en luister naar hen als ze aangeven waar het product nog problemen oplevert. Een goed product wordt hierdoor nog beter!

De jury was opnieuw onder de indruk van het aantal inzendingen en de kwaliteit daarvan. Veel inzendingen laten zien dat ergocoaches en zorgverleners die zich bezighouden met agressie veel problemen signaleren, die met hun collega's analyseren en met behulp van anderen, zoals bijvoorbeeld de technische dienst, het probleem trachten op te lossen. Laat dit nu net kerntaken van coaches zijn! De jury heeft het niet gemakkelijk gehad om uit alle inzendingen zes genomineerden te kiezen. Een aantal inzendingen laat echter ook zien dat ergocoaches soms slimme oplossingen bedenken en die zelf uitvoeren, terwijl er al wel alternatieven op de markt zijn. Uitgebreider onderzoek of raad vragen bij ergocoaches in andere instellingen of bij het Project Ergocoaches kan deze medewerkers veel tijd en moeite besparen.

Bezoekers van de site www.ergocoaches.nl kunnen stemmen op hun favoriete idee. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Ergocoachdagen 2007 op woensdag 31 oktober as om 13.30 uur in het NBC in Nieuwegein.

.........……….

Informatie voor de redactie:

Korte toelichting op de ideeën:

Prima ballerina? Kantelende rolstoel!
Centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam, Wim van Deventer en Tom Bank

Ook mensen die gebruik maken van een rolstoel moeten naar de tandarts, de oogarts, de pedicure, de kapper of de schoonheidsspecialiste. Om hen te kunnen helpen, werkt een tandarts vaak in een rugbelastende houding. De cliënt kan immers soms niet overstappen of over getild worden in een tandartsstoel. Hiervoor is door het Centrum van Reuma en Revalidatie de zogenaamde rolstoelmanipulator ontwikkeld. De cliënt wordt met zijn rolstoel op een plateau gereden. Dat plateau kantelt in een opening in de vloer, waardoor de rolstoel mee kantelt. De cliënt komt hierdoor in een goede houding om de tandarts zonder fysieke belasting in de mond van de cliënt te kunnen laten kijken. Een vinding, die ook voor andere professionals zoals de kapper, de schoonheidsspecialiste of de pedicure zorgt voor betere arbeidsomstandigheden! Het idee is in het reumaverpleeghuis uitgevoerd en werkt tot volle tevredenheid.

Rollatorbegeleider begeleidt de begeleider
De Bruggen GHZ, Zwammerdam, Marion Clevers

In instellingen voor gehandicaptenzorg en verpleeghuizen wonen veel mensen die gebruik maken van een rollator. Een deel van deze mensen loopt nog wel zelfstandig, maar moet geholpen worden bij het sturen, omdat ze bijvoorbeeld door dementie de weg niet (meer) weten. De begeleiders van deze mensen sturen dan vaak door het handvat van de rollator te pakken. Dit levert aanzienlijke fysieke belasting op voor die begeleider: ze moeten vaak bukken, omdat de rollator afgesteld staat op de lengte van de cliënt. Voor rug, pols en armen is dit erg belastend. De ergocoaches en fysiotherapeut van De Bruggen signaleerden dit probleem en hebben het voorgelegd aan de interne deskundigen van de werkgroep fysieke belasting. In samenspraak met de revalidatietechnicus is een hulpmiddel ontwikkeld dat eenvoudig op de rollator gemonteerd kan worden. Het hulpmiddel geeft extra, op hoogte instelbare, handvaten aan de achterzijde van de rollator, waardoor de begeleider rechtop kan lopen en met de cliënt mee kan sturen. Een prototype van het hulpmiddel is inmiddels klaar. Een simpele oplossing, die in veel branches inzetbaar is!

Tape zorgt voor goede temperatuur!
Casema Leiden (thuiszorg), Ria Snoek
De meeste mensen zijn niet anders gewend: de temperatuur van badkranen stellen we in met een thermostaatkraan. Helaas zijn er veel zorgcollega's die in oudere woningen en instellingen werken, waar de temperatuur nog ingesteld wordt met de bekende mengkranen! Zeker als een cliënt in bad gaat of op een douchestoel geholpen wordt die naast het bad staat, betekent dit dat de zorgverlener in een gebogen en vaak gedraaide houding de temperatuur van het water in moet stellen: de kranen zitten laag en de zorgverlener moet zich vaak in een vreemde bocht draaien bij het mengen. Een wijkverpleegkundige uit Leiden stuurde een verbluffend simpele oplossing in. De partner van een cliënt waar dit probleem speelde, loste dit probleem op door op het vaste deel van de warme en de koude kraan een stukje tape te plakken (dit kan ook met een watervaste stift). Hij mengde vervolgens het water op de juiste temperatuur en plakte op de beide draaiknoppen een stukje tape, precies in het verlengde van de tape op het vaste deel, zodat die beide stukjes één lijn vormen. De zorgverlener draait nu de kraan open, totdat de beide stukjes tape in elkaar's verlengde staan en het water is op de juiste temperatuur! Hoe simpel toch doeltreffend kan zijn! Blijf uiteraard wel altijd even controleren of het toch niet te heet of te koud is geworden.

Voorspelbaarheid is niet alleen saai!
Jarno Winter
Agressie is een probleem in veel instellingen. In het nieuws horen we regelmatig over agressie tegen ambulancepersoneel of op de eerste hulp, maar ook in de gehandicaptenzorg en verpleeghuizen komt agressie veel voor. Soms kan die agressie voorkomen worden door iets in onze eigen werkwijze te veranderen. Deze inzending is geen technisch hoogstandje of een aanpassing aan een apparaat, maar heeft te maken met bewustwording hoe onze eigen houding en werkwijze als zorgverlener invloed heeft op het gedrag van de cliënt! Een zorgverlener, die werkt op een structuurgroep, is opgevallen dat als hij iedere dag volgens dezelfde routine zijn werk doet, de agressie bij cliënten die wonen in de groep afneemt. De cliënten weten waar ze aan toe zijn, omdat iedere dag alles op dezelfde manier gebeurt en zij niet verrast worden, doordat ze bijvoorbeeld de ene dag vroeg en de andere dag laat geholpen worden. Zelfs een grapje, dat blijkt te werken, kun je steeds blijven herhalen: het geeft de cliënt structuur. Nieuwe activiteiten ontnemen de cliënt structuur, dus realiseer je wat het met een cliënt doet, als je iets nieuws onderneemt, zelfs al is de activiteit in onze beleving leuk! Geen diepgaande of technische innovatie, maar een idee met een groot effect!

Fijne tilbanden? Daar zit een zakje aan!
Jo de Clercq (België)
De tilbanden van passieve tilliften verbeteren steeds: materiaal wordt gladder, waardoor het beter glijdt, de vorm wordt aangepast, zodat de band niet meer onder de stuit van de cliënt aangebracht hoeft te worden, etc. Toch is het een kinesitherapeut uit België gelukt om iets te verzinnen, waardoor het nog gemakkelijker wordt om de tilband aan te brengen! Tilliftleveranciers opgelet! Bij veel cliënten moet de tilband aangebracht worden, terwijl ze in de rolstoel zitten. Niet iedere cliënt kan voldoende meewerken door bijvoorbeeld voorover te buigen en je moet altijd toch de band achter de rug van de cliënt naar beneden duwen tot net boven de stuit. Dit levert zeker bij zware en niet goed meewerkende cliënten een aanzienlijke belasting op van de polsen en handen. Als op de binnenkant van de tilband een hoeszak ter grootte van een hand aangebracht wordt, kan de zorgverlener zijn of haar hand plat in die zak steken en de tilband zo met vlakke hand naar beneden duwen: minder belasting en meer grip op de tilband! Het idee moet nog ontwikkeld worden, maar daar was deze prijs tenslotte voor bedoeld!

Stop de snoeren in een buis!
Zorggroep Fivelland, Appingedam,Ina Ploegh
Deze inzending lost een probleem op dat bij het gebruik van tilliften voor veel ergernis bij zorgverleners leidt! Al die snoeren onder het bed: niet alleen van het bed zelf, maar ook van de anti-decubitusmatras, de infuuspomp, etc. Die snoeren zitten altijd in de weg en zorgen voor veel overbelasting en onveilige situaties als de tillift erover heen rijdt of als de zorgverlener weer moet bukken om ze uit de weg te leggen! Een oud probleem dat nog steeds niet opgelost is! Ina Ploegh, vorig jaar ook al genomineerd voor deze prijs, en Tineke Bakker hebben samen met de technische dienst van hun instelling een handige oplossing ontwikkeld. Op de onderkant van het bed is een PVC-buis gemonteerd, waar de snoeren doorheen lopen: ze liggen niet meer op de grond en zijn dus uit de weg! Een mooi uitgevoerde oplossing voor een groot probleem! Beddenfabrikanten: een idee om verder te ontwikkelen?

Project Ergocoaches is een activiteit van Stichting RegioPlus

Meer informatie:
Annemarie Klaassen, projectleider
E a.klaassen@regioplus.nl I www.ergocoaches.nl
T 079 - 3230319
M 06 - 22341783