Nederlandse Vereniging van Journalisten

Veiligheidstraining Cursus Afghanistan
(23 okt 2007)

"Zo'n harde knal heb ik nog nooit gehoord. Zelfs een pantserhouwitser is niet zo erg. Ik viel voorover en dacht alleen: shit, staat m'n camera wel aan?" Op slag moest redacteur Suzanne de Waal van RTL Nieuws omschakelen. Ze kwam terug van een overzichtelijke klus, een reportage over een bijeenkomst met Afghaanse vrouwen in Tarin Kowt. Het was een indrukwekkende ontmoeting geweest in een positieve sfeer. Er was geen enkele dreiging. Dus reed ze in een open Jeep in een konvooi Nederlandse militairen mee terug naar Kamp Holland. Plotseling was de colonne het doelwit van een zelfmoordaanslag.

De autobom doodde soldaat 1e klas Timo Smeehuijzen en negen Afghaanse omstanders. 15 juni 2007. De indringende beelden die Suzanne wist te maken haalden niet alleen haar eigen RTL Nieuws, maar ook het NOS Journaal. Achteraf terugkijkend zegt ze: "Ik had een training als voorbereiding op mijn reis naar Uruzgan interessant gevonden. Maar ik weet niet zeker of ik door zo'n cursus anders gereageerd zou hebben. Waar je jezelf nooit op kunt voorbereiden is dat je op zo'n crisismoment gewoon aan het werk moet".

Maar je in elk geval zo goed mogelijk voorbereiden op een embedded reportagereis; dat is waar het om gaat tijdens de 'cursus Afghanistan', die de NVJ dit najaar voor het eerst organiseert in samenwerking met het Ministerie van Defensie. In een pantserwagen beschoten wordt vanuit een hinderlaag kun je beter voor het eerst meemaken tijdens een oefening op de Veluwe dan in het echt in Chora. Nederlandse militairen die worden uitgezonden naar Afghanistan oefenen vele, vele malen hoe ze zich bij een beschieting het snelst in veiligheid kunnen brengen. Ook als ze op voetpatrouille zijn of als ze in een gebouw overleg hebben met plaatselijke leiders en worden aangevallen door de Taliban. Dat soort situaties kunnen journalisten zelf meemaken als ze mee oefenen met een peloton, net terug van een missie in Uruzgan. Ze krijgen direct commentaar van de pelotonscommandant plus achtergrondinformatie van een psycholoog en jurist van de School voor Vredesmissies.

Er is ook allerlei praktische informatie van Landmachtvoorlichting. Bij het
ontwikkelen van deze training zijn ervaringen gebruikt van een pilot cursus, waaraan ervaren verslaggevers van Trouw, De Volkskrant, NRC Handelsblad, De Groene en het ANP meededen.De 'cursus Afghanistan' gaat twee dagen duren (inclusief overnachting op bivak) en wordt gehouden op 31 oktober en 1 november.

Belangstellenden kunnen zich wel vast aanmelden: veiligheid@nvj.nl Informatie: Ellie Speet 020-6766771
d