Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 24-10-2007

Manifest op Zwolse kerkdeur wil
aanpak armoede door christenen

Zwolle - Op 'hervormingsdag', 31 oktober 2007, willen enkele christenen die diverse kerken en organisatie vertegenwoordigen een manifest spijkeren aan de deur van de Zwolse Jeruzalemkerk. Zij vinden dat de aanpak van armoede prioriteit moet krijgen op de kerkelijke agenda. Het zogenoemde Micha Manifest heeft als centrale stelling: ,,Wij hebben sociale gerechtigheid uit het hart van ons persoonlijk en kerkelijk leven gehaald.''

Het manifest al om 11.00 uur door verschillende personen uit Nederlandse kerken en organisaties worden ondertekend. Daarna wordt het op de deur van de kerk gespijkerd, in de geest van Maarten Luther die met zijn actie in 1517 een vernieuwingsbeweging op gang bracht in de kerk. Om de daad bij het woord te voegen zal een deel van het gezelschap vervolgens het huis opknappen van een alleenstaande vrouw, die daarom gevraagd heeft bij Travers, een lokale welzijnsorganisatie.

Het Micha Manifest is een zorgvuldige poging om de uitkomst van het speciale Micha-campagnejaar 2006-2007 onder woorden te brengen. Deze campagne was erop gericht christenen bewust te maken van de armoede en het onrecht in de wereld. Tegelijk klonk er de oproep om zich achter de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties te stellen. Het Manifest bevat een deel schulderkenning en een deel gelofte. Christenen beloven zich het lot van de armen aan te trekken, zo veel mogelijk te delen, en verbindingen te zoeken waar mogelijk.

Het structureel aandacht geven aan armoedebestrijding en een duurzame levensstijl vraagt een leerproces. Om daarin te voorzien is de Michacursus ontwikkeld. Deze cursus wordt vrijdag 2 november ten doop gehouden voor 30 groepen die zich daarvoor reeds aanmeldden. Deze toerustingsbijeenkomst op 2 november wordt gehouden in de Kandelaarkerk te Amersfoort.

Zie verder www.michacampagne.nl en www.michacursus.nl