Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 24-10-2007

Tevens start van nieuwe Michacursus over goed en recht doen Micha Manifest zet armoede
en milieu op kerkelijke agenda

Zwolle - Op woensdag 31 oktober klinkt het startsein voor een hernieuwd besef van verantwoordelijk handelen door christenen. Op de deuren van de Zwolse Jeruzalemkerk wordt dan een Micha Manifest gespijkerd, dat door kerkelijk Nederland breed wordt gedragen. Het is tevens de officiële lancering voor de gloednieuwe Michacursus.

Het manifest vat de uitkomsten van het afgelopen Michacampagnejaar samen in een structurele keuze voor recht en goed doen. De Michacampagne was erop gericht christenen bewust te maken van de schrikbarende armoede in de wereld, en bevatte de oproep zich te scharen achter de zogenoemde Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Een vijftigtal christelijke organisaties en kerkgenootschappen ondersteunde de campagne. Daarbij erkenden veel christenen dat zij te weinig oog hebben gehad voor recht en gerechtigheid in de samenleving. Blijkbaar is het moeilijk om geloof en een duurzame levenshouding met elkaar in verbinding te brengen. Maar velen spraken wel een groot verlangen uit om meer te doen.

De erkenning van tekort schieten zorgt voor een bescheiden opstelling. Niettemin bevat het Micha Manifest naast een schuldbelijdenis ook een gelofte. Christenen willen als volgeling van Jezus actief opkomen voor mens en natuur door armen te helpen, zorg te dragen voor de schepping, en ook in eigen omgeving contact te zoeken met kwetsbare medemensen. Bekende christenen zullen dit manifest in Zwolle ondertekenen en aan een kerkdeur spijkeren. Daarna zal een deel van hen de daad bij het woord voegen en het huis opknappen van een alleenstaande vrouw, die daarom had gevraagd via Travers, een lokale welzijnsorganisatie.

Het verlangen om meer te doen is ook de rode draad van de nieuwe Michacursus. In zeven bijeenkomsten, waaronder een praktijkdag, leren deelnemers hoe waardevol het is om te groeien in betrokkenheid op mensen dichtbij en veraf, en op Gods mooie schepping met haar rijkdommen. Net als de campagne is de cursus geïnspireerd door de kernachtige uitspraak in Micha 6 vers 8: ,,Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God." De cursus draait om de centrale vraag: Hoe geef jij concreet in je eigen geloof en leven gehoor aan deze oproep?

De Michacursus is ontwikkeld op basis van de goede ervaringen die er bestaan met de Alpha-cursus. Een groep gaat een gezamenlijk een intensief traject in. Het cursusmateriaal bestaat uit een handleiding en dvd (met recente documentaires) voor cursusleiders en een werkboek met een magazine voor deelnemers. De cursus is in gezamenlijkheid ontwikkeld door Tear, Kerk in Actie, Stichting Present en EBmedia. Alpha Nederland trad samen met de Evangelische Alliantie op als adviseur.

De Michacursus wordt vrijdag 2 november ten doop gehouden voor ongeveer dertig groepen die zich inmiddels voor de cursus hebben aangemeld. Dit vindt plaats in de Kandelaarkerk te Amersfoort. Voor informatie: www.michacampagne.nl, en voor bestelling: www.michacursus.nl