Stuurgroep Islam en Burgerschap

Rotterdamse Schouwburg-debat: Burgerschap en identiteit

31 oktober 2007
Debat Burgerschap en identiteit in multicultureel Rotterdam Evenement: debat over Het land van aankomst van Paul Scheffer met verschillende sprekers
Locatie: Rotterdamse Schouwburg Tijd: aanvang 20.15 uur Toegang: 5 euro

Op 31 oktober organiseren de Rotterdamse Schouwburg en de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur een debat over Rotterdam als multicultureel laboratorium. In zijn nieuwe boek Het land van aankomst (De Bezige Bij 2007) houdt Paul Scheffer een pleidooi voor burgerschap en de ontwikkeling van een positieve nationale identiteit. Omdat hij Rotterdam ziet als multicultureel laboratorium, staat die stad centraal in het debat: hoe heeft Rotterdam de afgelopen tien jaar geprobeerd stadsburgers van haar bewoners te maken en wat zijn daarvan de resultaten?

Paul Scheffer kreeg grote bekendheid door zijn essay Het multiculturele drama uit 2000, waarin hij afrekende met de bestuurlijke elite van destijds. Scheffer was van mening dat die elite culturele verschillen weigerde te erkennen en waar nodig te confronteren. Bovendien kon ze weinig waardering opbrengen voor het ontwikkelen van een positieve nationale identiteit. Scheffers beschouwing leidde tot een stevig maatschappelijk debat over de multiculturele samenleving. In de jaren daarna werkte hij zijn ideeën verder uit. Het land van aankomst is daarvan het resultaat.

De centrale vraag in het boek luidt: hoe voorkomen we dat het eigene en het vreemde tegenover elkaar komen te staan? Scheffer zoekt zijn antwoord in het ontwikkelen van een gemeenschappelijk `wij'. Naar zijn idee gaat het om de zoektocht naar een `gedeelde geschiedenis', de uitkomst van de interactie tussen verschillende bevolkingsgroepen. Voor hem is die gedeelde geschiedenis de kern die nodig is om te kunnen samenleven: burgerschap. Het debat is hierbij van cruciaal belang: alle beladen gesprekken die we nu voeren kunnen bijdragen tot een nieuw `wij'.

Scheffer ziet de grote steden als een laboratorium. Rotterdam is zo'n stad waar het open debat niet wordt geschuwd. Dat heeft zijn sporen getrokken: de opkomst en ondergang van de Leefbaar-beweging, de terugkeer van de naar huis gestuurde bestuurlijke elite en de afgelasting van het theaterstuk Aïsja en de vrouwen van Medina bij het Onafhankelijk Toneel (2001) noemt hij als voorbeelden. Reden genoeg om Scheffers pleidooi voor burgerschap te toetsen aan de pogingen in Rotterdam om van haar bewoners stadsburgers te maken: op zoek naar een gedeelde geschiedenis.

Michaël Zeeman gaat in gesprek met Paul Scheffer, publicist en bijzonder hoogleraar voor Grootstedelijke Problematiek aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna volgt een debat met Bram Peper, oud-burgemeester van Rotterdam en oud-minister van Binnenlandse Zaken, Baukje Prins, universitair docent sociale filosofie aan de Universiteit van Groningen en auteur van Voorbij de onschuld - Het debat over integratie in Nederland (2004), Gerrit Timmers, een van de oprichters van het Onafhankelijk Toneel, waar hij sinds 1995 voorstellingen in het Arabisch maakt met acteurs uit Marokko, en Sadik Harchaoui, directeur van Forum, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling.

Plaats : Rotterdamse Schouwburg (Grote Zaal), Schouwburgplein 25, Rotterdam
Reserveren: verplicht, via www.rotterdamseschouwburg.nl of (010) 411 81 10
Informatie: www.rrkc.nl of (010) 433 58 33