Ingezonden persbericht


Persbericht


---

Kunst tijdens ochtendspits op woensdag 31 oktober

---

Tijdens de ochtendspits op woensdag 31 oktober 2007 krijgen busreizigers van Connexxion een verrassend voorproefje van de Dag van de Kunstuitleen. In Alkmaar, Deventer, Hilversum, Zaandam en Zwolle worden reizigers deel van de kunstprojecten uitgevoerd door jonge kunstenaars in en om de bus. De activiteiten zijn interactief en zeer fotogeniek. Deze samenwerking tussen Connexxion en Stichting Artes is bedoeld om jonge kunstenaars een platform te bieden, in de aanloop naar de Dag van de Kunstuitleen (zaterdag 3 november 2007). Het thema van de Dag van de Kunstuitleen is 'Kunst in de keuken'.

In Alkmaar verschijnt kunstenaar Toine Klaassen in de bus als de Bestek Ridder. In een ridderkostuum behangen met bestek reist hij mee met de bus en deelt positieve energie (Sun Power) uit, in de vorm van zakjes zonnepitten.

In Hilversum verrast kunstenares Miranda Poel de reizigers op het busstation met een sneldicht performance. Zij begeeft zich onder de ochtendspitsreizigers en maakt voor iedereen die dat wil een ochtendhapje en een persoonlijk, eetbaar gedicht en maakt daarmee de toeschouwer participant.

In Deventer gaat kunstenaar Oscar Prinsen spontane gesprekken aan met reizigers in en om de bus in zijn happening 'Práatje?'. Met als aanleiding een zakje met inhoud van 'het Instituut van de Loslopende Mens' hoopt hij antwoorden te krijgen op de vragen als: Wie ben ik? Waar ben ik? en Waar wil ik naar toe?

In Zaandam stapt kunstenares Viviane Rose in de bus, gehuld in opvallende kleding. Ze stelt aan zoveel mogelijk reizigers de vraag 'Hoe gaat het?' De reacties van reizigers worden genoteerd en op de Dag van de Kunstuitleen tentoongesteld bij de Kunstuitleen als 'installatie'.

In Zwolle doen 20 bushaltes dienst als openlucht galerie. In de abri's worden kunstwerken opgehangen van vijf jonge kunstenaars; Kim Habers, Hidde Jansen, Katja Kaduk, Afke Schaafsma en Larissa van Zanen. De buslijn wordt daarmee een kunstroute. Voor de kunstroute wordt een speciale podcast gemaakt met uitleg over het werk en de kunstenaars. De podcast is de downloaden op de website van de Kunstuitleen Zwolle.

Dag van de Kunstuitleen
De Dag van de Kunstuitleen is bedoeld om de hedendaagse kunst bij de kunstuitleencentra onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Op zaterdag 3 november houden kunstuitleencentra, op 64 locaties in heel Nederland, open huis. Zij organiseren diverse activiteiten, bijzondere exposities, lezingen, workshops en kinderactiviteiten. Al deze activiteiten zijn terug te vinden op www.dagvandekunstuitleen.nl

De bus als platform voor jong talent
Connexxion wil zich met de ludieke acties op woensdag 31 oktober profileren als 'platform voor jong talent'. Voor Connexxion is de bus meer dan alleen een vervoermiddel. Zij wil graag een maatschappelijke bijdrage leveren door de bus met enige regelmaat in te zetten voor bijzondere acties.

Voor meer informatie over de programma's van de deelnemende kunstuitlenen ga naar www.dagvandekunstuitleen.nl