Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 23 oktober 2007

Boek over Nederlandse kunst- en antiekhandel verschenen

Geschiedenis VEREENIGING HANDELAREN in OUDE KUNST vakkundig beschreven

Op 31 oktober zal dr A. Wellink, president van de Nederlandsche Bank, het eerste exemplaar in ontvangst nemen van Kunst, kennis en kwaliteit. In dit boek beschrijft J.F. Heijbroek de geschiedenis van de gerenommeerde Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst in Nederland (VHOK), vanaf de oprichting in 1911 tot nu toe. Het rijk geïllustreerde boek is zo welkom, omdat over de belangrijkste antiquairs en kunsthandelaren in ons land èn hun beroepsvereniging maar weinig literatuur voorhanden is.

Nooit waren de geschiedenis en het belang van de VHOK onderwerp van grondig onderzoek. Niet eerder is van deze vereniging de onbekende en even fascinerende als roerige geschiedenis geschreven. Dat is nu uitvoerig en vakkundig gebeurd in Kunst, kennis en kwaliteit. Een onmisbaar boek voor geïnteresseerden in de Nederlandse kunst- en antiekhandel.

Schat aan gegevens

Kunst, kennis en kwaliteit biedt een onvermoede kijk in de wereld van de handel in oude kunst en antiek. Onderzoek in het bijzonder rijke archief van de VHOK en speurwerk elders, tal van vondsten, gesprekken met antiquairs en kunsthandelaren en het materiaal dat zij nog vaak in huis hebben vormen de basis voor de geschiedschrijving. Tijdens het onderzoek is veel nieuw materiaal ontdekt. Onder meer over Jacques Goudstikker, Bernard Houthakker, Aäron Vecht en na de Tweede Wereldoorlog over mannen als Saam Nijstad en Rob Noortman. Onbekende feiten kwamen aan het licht over de moeilijke periode van de Tweede Wereldoorlog en de tijd meteen daarna, toen de handel uit een dal klom en enkele leden van de VHOK de Oude Kunst- en antiekbeurs in Delft hebben opgezet en tot grote bloei gebracht.

Prominent

Vakkundig, beeldend en uitvoerig wordt in het eerste deel deze interessante historie met al haar ontwikkelingen en veranderingen behandeld, tot aan vandaag. Vele foto's maken het boek, met zijn verhalen en anekdotes, extra plezierig leesbaar. In het tweede deel volgt een uitgebreide biografische schets van zes van de meest prominente handelaren en antiquairs die in de geschiedenis van de VHOK een bepalende rol hebben gespeeld. In het derde deel staan alle huidige leden van de vereniging vermeld. Ieder met een foto van de antiquair of handelaar in de zaak, vergezeld van een beknopte biografie.

­­­­­­­­­­­­­­---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------