Hogere arbeidsproductiviteit zeugenbedrijf door mix van maatregelen


Onderdeel: Animal Sciences Group

De arbeidskosten op een zeugenbedrijf bedragen gemiddeld 20% van de productiekosten van een big. Dit percentage is te verlagen door de arbeidsproductiviteit te verhogen. De activiteiten in de kraamafdelingen op een zeugenbedrijf zijn het meest tijdrovend. Men besteedt hieraan ongeveer de helft van de tijd. Vooral de tijd die nodig is voor de dagelijkse controle en de werkzaamheden rondom het werpen, zijn bepalend voor de arbeidsproductiviteit. Bedrijven die hier minder dan gemiddeld tijd aan besteden, realiseren een hogere arbeidsproductiviteit. Dit blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR, in samenwerking met AB Limburg, Alles voor Groene Arbeid, Bestra Consultancy en ZLTO. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Colland en het Productschap Vee en Vlees.

Het onderzoek is uitgevoerd op 18 zeugenbedrijven. De ondernemers hebben gedurende 3 weken hun werktijden op het gehele bedrijf bijgehouden. Binnen de kraamafdelingen neemt het behandelen van biggen gemiddeld de meeste tijd in beslag, gevolgd door de dagelijkse controle. Om tijd te besparen is het voor een varkenshouder noodzakelijk kritisch naar de diverse werkzaamheden te kijken. Elke bigbehandeling in de kraamstal kost (extra) tijd. Is het wel noodzakelijk om bijvoorbeeld tanden van biggen te knippen of is dat een gewoonte geworden? Het is belangrijk om de behandelingen zoveel mogelijk te combineren, het liefst alle behandelingen in één keer.

Prevuetest
Naast het onderzoek naar de invloed van diverse werkzaamheden op de arbeidsproductiviteit, zijn de persoonlijkheidskenmerken van 17 varkenshouders geanalyseerd met de Prevuetest. Hieruit blijkt dat de deelnemende zeugenhouders vooral doeners zijn. Ze hebben relatief weinig interesse in administratie en leiding geven. Hun vaardighedenniveau (intelligentie) is niet bepalend voor het realiseren van een hoge arbeidsproductiviteit. Wel neigen ondernemers met personeel naar persoonlijkheidskenmerken als onafhankelijk, concurrerend, assertief, extravert en hartelijk. Naar aanleiding van de Prevuetest gaven meerdere deelnemers aan te willen werken aan hun managementkwaliteiten en persoonlijkheidskenmerken. In de praktijk blijkt dat zij het moeilijk vinden werk te delegeren en medewerkers vertrouwen te geven. Hun uiteindelijke doel is om als werkgever de productiviteit van de medewerkers positief te kunnen beïnvloeden.