Waterschap Peel en Maasvallei


Waterschap samen dienstbaar aan water en leefomgeving in 2008

Venlo, 31 oktober 2007 - De begroting van Waterschap Peel en Maasvallei voor 2008 en meerjarenraming 2008-2012 zijn solide. Het bestuur is tevreden over de heel gematigde kostenontwikkeling. De door belastingen op te brengen kosten stijgen in 2008 slechts 1%. Wat dit voor de tarieven van de belastingen voor volgend jaar betekent, stelt het Algemeen Bestuur in december vast.

In 2008 besteedt het waterschap veel aandacht aan gebiedsgericht werken. Ze richt haar blik naar buiten, zoekt de samenwerking met partners en investeert in haar medewerkers zodat zij de interactie met omgeving aan kunnen. Zo werkt de organisatie en het bestuur in samenspraak met de inwoners op een goede manier aan hun taken. De bijbehorende missie van de organisatie is dan ook: "Waterschap Peel en Maasvallei is een professionele waterpartner in Noord- en Midden-Limburg. Samen met partners brengen wij, via Nieuw Limburgs Peil, balans in het vasthouden en afvoeren van water, saneren en herinrichten van beken, keren wij Maashoogwater en zuiveren wij afvalwater. Onze taak is gericht op economische dynamiek en een gezonde en veilige leefomgeving."

Ontwikkeling waterschapstaak

De taken van het waterschap blijven, net als de afgelopen drie jaren ook in 2008 in ontwikkeling. Zo ligt er vanuit Europese en nationale regelgeving en opdrachten werk voor het waterschap voor de Europese Kaderichtlijn water, Water Beheer 21e eeuw, Wet op de waterkering, de invoering van een integrale waterwet en komt er een nieuw belastingstelsel. Waterschap Peel en Maasvallei vertaalt het meeste van deze regelgeving en opdrachten in haar meerjaren Integraal Waterbeheerplan, het beheerplan waterkering het stroomgebiedbeheerplan Maas. Het bestuur kan op dit moment nog niet voorspellen wat de omvang van de taakontwikkeling zal zijn. Daarom kiest ze voor een behoedzaam financieel beleid.

Droge voeten en voldoende water

Binnen de kaders van deze solide begroting werkt het waterschap in 2008 aan diverse watertaken. Zo herstelt ze de watersystemen in het gebied. Hiervoor stelt het waterschap in 2008 onder andere een gewenst grond- en oppervlaktewaterregime op voor het hele gebied. In 2007 heeft ze hierin al succesvol in samenspraak met de omgeving een begin gemaakt en dit regime omgedoopt tot 'Nieuw Limburgs Peil'. Doel is om met haalbare en betaalbare maatregelen het water in 2015 op het gewenste peil te krijgen. Verder werkt het waterschap samen met gebiedscommissies aan het herinrichten van beken, maar ook breder aan het herinrichten van de beekdalen. Ook besteedt het waterschap in 2008 zorgvuldig aandacht aan vergunning en handhaving. Ze zet hiervoor één loket in en één vergunning voor alle watersaspecten.

Schoon water

Voor de kwaliteit van het water maakt het waterschap in 2008 een plan van aanpak om de belangrijkste bronnen van een verminderde waterkwaliteit aan te pakken. Met name de overstorten van riolen van gemeenten en van de eigen rioolwaterzuiveringsinstallaties bij veel regen, worden aangepakt. Ook vraagt ze meer aandacht voor dit thema door gericht mee te doen aan landelijke en regionale overlegplatforms en gerichte, projectmatige waterkwaliteitsonderzoeken.

Veilige dijken

Daarnaast brengt het waterschap de keringen op orde en zorgt ze voor een hierbij passend onderhoud, beheer en toezicht. In 2008 neemt ze het onderhoud van de waterkeringen die Rijkswaterstaat Maaswerken heeft gerealiseerd op zich. Ze voert inspecties uit op de kade, de daarin gelegen kunstwerken en de afsluiters. En ze onderhoudt de groene en grijze dijken en alle technische voorzieningen in de dijken zodat deze altijd aan hun functie voldoen. Tenslotte werkt het waterschap in 2008 aan het professionaliseren van haar calamiteitenzorg, gericht op bestrijdingsplannen, oefenen en samenwerken met andere partners.