Algemene Onderwijsbond

AOb presenteert stappenplan voor het veiligheidsbeleid op school

datum: 31 oktober 2007
Op het congres veiligheid en aansprakelijkheid in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs dat vandaag in de Meeting Plaza in Maarsen wordt gehouden heeft de Algemene Onderwijsbond de brochure âJe staat er niet alleen voorâ gepresenteerd. Een stappenplan voor het veiligheidsbeleid op school.

âEen leraar geeft naar de mening van een leerling een te laag punt. De moeder komt boos op school. De rector probeert de leraar te bewegen het cijfer te verhogen. Daar is geen aanleiding toe: het cijfer is door een vakgenoot gecontroleerd en reëel bevonden. De moeder belt onmiddellijk na het gesprek haar echtgenoot, een wegens moord veroordeelde tbsâer. Deze komt verhaal halen. Ternauwernood weet de leraar te ontkomen. De leraar moet onderduiken en komt in de ziektewet terecht. De schoolleiding eist bij terugkeer van de leraar dat hij lessen blijft geven aan deze leerlingâ.
Fictie? Nee, een praktijkgeval van de juridische dienst van de Algemene Onderwijsbond.

Juist de laatste weken is Nederland opgeschrikt door geweldsincidenten op en rondom scholen en rijst de vraag of leerlingen nog wel kunnen rekenen op een veilige leeromgeving. Agressie tegen medewerkers in het onderwijs en geweld tussen leerlingen onderling lijken er tegenwoordig bij te horen. Alsof er niets meer tegen te doen is. Dat klimaat heeft een grote impact op de aantrekkelijkheid van werken in het onderwijs.

De vele gevallen die bij de AOb zijn binnen gekomen de afgelopen jaren hebben geleid tot deze brochure: Een veiligheidsplan dat uitmondt in concrete maatregelen.
In acht stappen kan iedere school al het mogelijke doen om het leef- en werkklimaat zo veilig mogelijk te maken.