Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Van der Ham over de reactie van de voorzitter van de Raad van Europa aangaande Patriarch Alexius II

31-10-2007 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van der Ham over de reactie van de voorzitter van de Raad van Europa aangaande Patriarch Alexius II. Deze vragen werden ingezonden op 12 oktober 2007 met kenmerk 2070802300.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
Dr. R.H.A. Plasterk

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, op vragen van het lid Van der Ham (D66) over de reactie van de voorzitter van de Raad van Europa aangaande Patriarch Alexius II.

Vraag 1
Wat is uw reactie op de uitspraken van de Russische Patriarch Alexius II over homoseksualiteit tijdens de laatste bijeenkomst van de Raad van Europa?

Antwoord
De Nederlandse regering betreurt deze uitspraken ten zeerste en deelt, zoals bekend, de mening van de Patriarch over homoseksualiteit in het geheel niet.

Vraag 2
Kloppen de berichten in de Engelse media dat de voorzitter van de Raad van Europa, de heer Van der Linden, "de Russische kerkleider na afloop warm bedankte voor zijn bijdrage aan dialoog, begrip, tolerantie."?

Antwoord
Ja.

Vraag 3
Hoe beoordeelt u de opstelling van de heer Van der Linden tijdens deze bijeenkomst? Acht u het niet wenselijker als de heer Van der Linden afstand had gehouden van de opmerkingen van de Patriarch? Hoe wilt u de heer Van der Linden hierop aanspreken?

Antwoord
De heer Van der Linden sprak in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Het ligt niet op de weg van de Nederlandse regering zich hierover uit te spreken.



Ministerie van Buitenlandse Zaken