FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: spooronderhoud opnemen in spoorboekje vergroot spoorcapaciteit

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de toenemende drukte op het spoor. Volgens vakbond FNV Bondgenoten kan het onderhoud alleen maar worden gegarandeerd door onderhoudswerk op te nemen in de dienstregeling. Het spooronderhoud wordt bovendien veiliger omdat bepaalde trajecten dan buitendienst worden gesteld.

Egon Groen, bestuurder FNV Bondgenoten: "Als het drukker wordt op het spoor, is er meer onderhoud nodig. Tot nog toe wordt er te weinig prioriteit gegeven aan onderhoud. Het opnemen van onderhoud in de dienstregeling is voor alle partijen beter. Reizigers en vervoerders weten waar ze aan toe zijn én werknemers die het spooronderhoud verzorgen kunnen op een veilige manier hun werk doen."

De liberalisering van het goedervervoer op het spoor heeft ertoe geleid dat meerdere partijen strijden om de beschikbare treinpaden. Hierdoor claimen goederenvervoerders capaciteit op het Nederlandse spoorwegnet, maar benutten die vervolgens niet. Circa 30 tot 50 procent van de aanvragen wordt volgens ProRail uiteindelijk niet benut. Geen enkele vervoerder houdt nu rekening met het lange termijn belang van onderhoud. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor onderhoud, ProRail, dreigt te worden vermalen tussen de korte termijn belangen van de NS en de toenenmende druk vanuit de politiek.

Groen: "Het is goed dat Minister Eurlings dinsdag heeft toegezegd rekeningen te gaan sturen aan goederenvervoerders. Als ze moeten gaan betalen voor treinpaden die ze niet benutten, wordt het onnodig claimen van treinpaden teruggedrongen. Maar er kan meer worden gedaan. ProRail zou bijvoorbeeld 's ochtends vroeg treinen met weinig passagiers kunnen laten vervallen ten gunste van onderhoud."

FNV Bondgenoten stelt dat het Ministerie van Verkeer en Waterstaat zou moeten aandringen op overleg en de afstemming tussen de verschillende goederenvervoerders. Hierdoor wordt vraag en aanbod inzichtelijk gemaakt en kunnen de wensen van alle partijen beter op elkaar worden afgestemd.