Gemeente Duiven


Persbericht: Biotoopverbetering

Het college van de gemeente Duiven heeft besloten om bij twee percelen in het Duivense Broek aan zogenaamde biotoopverbetering te gaan doen. Biotoopverbetering houdt kortgezegd in dat er rondom een perceel - vaak een akker of een weiland - een strook van 5 meter breed aan de productie onttrokken wordt. Deze brede randstrook wordt jaarlijks in het voorjaar ingezaaid met een kruidenmengsel dat het hele jaar door blijft staan. Met name de patrijs en de veldleeuwerik - twee vrijwel verdwenen niet-bejaagbare vogelsoorten - profiteren hiervan.

Aanleiding
Aanleiding voor het college om biotoopverbetering op te pakken is dat aan het einde van dit jaar de pachtovereenkomst met de Wildbeheereenheid De Liemers afloopt. Het college heeft vervolgens samen met de Wildbeheereenheid gekeken naar een goede invulling van een goed beheer van betrokken gebieden en wild. Daarbij is in goed overleg het idee ontstaan het leefgebied van enkele vogelsoorten te verbeteren; de zogenaamde biotoopverbetering.
Het college sluit nu opnieuw een overeenkomst af met de Wildbeheereenheid, waarbij biotoopverbetering als randvoorwaarde wordt gesteld. Met deze aanvulling op de bestaande pachtovereenkomst snijdt het mes aan twee kanten: er wordt tegemoet gekomen aan de wens van de Wildbeheereenheid om tot een goed beheer te komen en het sluit aan bij het idee van het college over Duurzaam Duiven.
De afspraak over de biotoopverbetering gaat voor langere tijd (12 jaar) gelden, omdat een dergelijk natuurbeheer alleen zin heeft als het een duurzaam karakter heeft.

Achtergrond
De gemeente Duiven heeft al jaren diverse stukken grond en ontwikkellocaties in eigendom. Veel van deze gronden worden verpacht en gebruikt als bijvoorbeeld weiland of maïsland. Om te voorkomen dat op die gronden schade ontstaat door wild of gevogelte, wordt steeds voor 6 jaar een overeenkomst aangegaan met de Wildbeheereenheid "De Liemers". De jacht en schadebestrijding wordt conform de Flora & Faunawet uitgevoerd. Het daaruit afgeleide Provinciale Faunabeheerplan Oost-Gelderland is daarbij leidend. (Kijk op www.gelderland.nl en zoek vervolgens op: faunabeheerplan (pdf versie)