Mensen beter in hun vel laten zitten

De Haagse Hogeschool springt met opleiding Huidtherapie in gat in de markt

In september 2008 start De Haagse Hogeschool de vierjarige bachelor Huidtherapie. Tijdens deze opleiding leren studenten allerlei soorten huidproblemen te behandelen, veelal op verwijzing van een arts. Het gaat dan bijvoorbeeld om wonden, littekens, oedeem, acne en te sterke beharing. Ook voor de psychologische gevolgen van huidaandoeningen is veel aandacht binnen de studie, zodat studenten opgeleid worden om patiënten letterlijk en figuurlijk beter in hun vel te laten zitten.

Huidtherapie is een hbo-opleiding waarin vaardigheden een belangrijke rol spelen. Het opdoen van praktijkervaring loopt dan ook als een rode draad door het programma. Zowel in het eerste jaar als in het derde en het vierde lopen studenten stage. Ook in de tussentijd kunnen studenten in het realistisch ingerichte skills lab in voldoende mate hun vaardigheden oefenen.

Tot voor kort werden huidproblemen behandeld door de arts of de verpleegkundige. In sommige gevallen werd er zelfs niets gedaan, gewoon omdat de benodigde deskundigheid ontbrak. Nu de kennis op het gebied van huidtherapie zich uitbreidt, en de vraag naar specialistische behandelingen toeneemt, ontwikkelt het vak zich in een rap tempo. Er is dan ook een groot tekort aan huidtherapeuten. Zo werd onlangs bekend dat er alleen al voor de juiste behandeling van vrouwen die na borstkanker lymfoedeem krijgen, behoefte is aan 300 huidtherapeuten.