Ingezonden persbericht



31 oktober 2007 20.00 uur

SLAA te gast in debalie
met De poëzie van Poesjkin

Ondanks zijn korte leven heeft ALEXANDR POESJKIN (1799-1837) een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste Russische dichter. Zijn lyriek omvat bijna zevenhonderd gedichten. In 1820 publiceerde hij zijn eerste novelle in verzen Roeslan en Ljoedmilla. Zijn magnum opus, de roman in verzen Jevgeni Onegin, ontstond kort daarna. Verder schreef hij drama's en sprookjes en legde hij de basis voor het Russische proza dat Europa veroverde vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw. HANS BOLAND ontsluit als vertaler het volledige werk van Poesjkin voor de Nederlandse lezers. Hij laat deze avond aan de hand van een gedicht zien voor welke vertaalproblemen hij komt te staan.
Dichters en Poesjkinbewonderaars kiezen een gedicht uit dat hen treft, lezen het voor en voorzien het van commentaar. Aan het woord komen Pieter Boskma
Tsead Bruinja Sjifra Herschberg Alexander Müninghoff René Puthaar Genna Sosonko Sana Valiulina en Menno Wigman. Tenslotte heft RIK ZAAL een lofzang aan op de poëzie van Poesjkin. SLAA
Sinds 1982 verzorgt de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) jaarlijks met veel succes lezingen en debatten voor een literair en cultureel geïnteresseerd publiek in De Balie te Amsterdam. De SLAA brengt veel programma's die inspelen op de binnen- en buitenlandse literaire actualiteit, waarbij ook verbanden gelegd worden met andere kunsten. Spraakmakende series als Het scheppingsverhaal, De wereld van..., Wijsgeren, Poëziecafé en het jaarlijkse internationale schrijversfestival zijn vaste bestanddelen van de programmering.
De SLAA is tevens oprichter en coördinator van de Literaire Podia Amsterdam (LPA), een netwerk van Amsterdamse culturele en literaire organisaties.
Al deze aspecten maken dat de SLAA de aandacht en waardering heeft van vele literatuurliefhebbers. Ze heeft dan ook een vooraanstaande plaats veroverd in het literaire leven, niet alleen in Amsterdam, maar ook daarbuiten.
Deze avond komt tot stand in samenwerking met uitgeverij Papieren Tijger. De Balie is gevestigd in het voormalig kantongerecht aan het Kleine-Gartmanplantsoen 10 iets terzijde van het Leidseplein in Amsterdam.

Uitgeverij Papieren Tijger
Nieuwsberichten
Postbus 2599

4800 CN Breda

Bel