Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

ZES GENOMINEERDEN VRIJWILLIGERSPRIJS GEMEENTE SITTARD-GELEEN

Sittard-Geleen, dinsdag 23 oktober -- Op woensdag 31 oktober worden de vrijwilligersprijzen van de gemeente Sittard-Geleen uitgereikt. Eén prijs is bestemd voor een vrijwilligersorganisatie en één prijs voor een vrijwilliger. De genomineerden zijn de vrijwilligers van de zorgcentra St. Odilia en Sint Jansgeleen, het Toon Hermans Huis Sittard en de samenwerkende verenigingen Geleen: Rode Kruis, Unie van Vrijwilligers en Zonnebloem. Voor de individuele prijs zijn genomineerd, Leen Plessius, Ger Windhausen en Sjeng Reijnen. Verantwoordelijk wethouder Berry van Rijswijk: "Ik heb veel waardering voor het grote aantal vrijwilligers in onze gemeente. Zij zijn van onschatbare waarde voor onze leefgemeenschap. Daarom is het zo belangrijk dat deze complimenten jaarlijks worden uitgereikt.'

De genomineerden zijn door een deskundige jury geselecteerd. Daarbij wordt ondermeer gelet op de inzet, de vasthoudendheid en het doorzettingsvermogen van een vrijwilliger. Bij de vrijwilligersorganisatie wordt vooral gekeken naar de organisatie en de voorzieningen voor vrijwilligers. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van ¤ 500,- voor de vrijwilligersorganisatie. Als blijk van waardering stelt de Stadsschouwburg voor de vrijwilliger die wint, drie maal twee toegangsbewijzen naar keuze beschikbaar voor voorstellingen uit het programma-aanbod 2007-2008. De gemeente organiseert de vrijwilligersdag in nauwe samenwerking met PIW (Partners in Welzijn) en het platform vrijwilligers en mantelzorg en met (financiële) bijdragen van de Rabobank, Zo Wonen, MediaMall en de Stadsschouwburg Sittard-Geleen.

De vrijwilligersmanifestatie op woensdagavond 31 oktober begint om 20.00 uur (ontvangst vanaf 19.15 uur) en wordt een feestelijke avond met diverse optredens. De avond is bedoeld voor vrijwilligers, die hiervoor de mogelijkheid hebben om toegangskaarten te krijgen. Wethouder Berry van Rijswijk: 'Tijdens deze avond wil ik óók een mantelzorger in het zonnetje zetten. Mantelzorgers zijn nog een min of meer onzichtbare groep en ik vind dat zij, en vrijwilligers ook, betere ondersteuning moeten krijgen. Daar ga ik aan werken in onder andere het beleidsplan Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), waar vrijwilligerswerk en mantelzorg speerpunten zijn."

Informatie genomineerden

De heer Ger Windhausen uit Sittard is vele jaren actief betrokken bij Scouting St. Jozef. Als materiaalmeester van de scouting verzet hij daar veel werk. Dienstbaarheid staat bij hem hoog in het vaandel; hij is altijd inzetbaar en oproepbaar. Hij is hèt voorbeeld van een actieve verenigingsvrijwilliger met oog voor het belang van samenwerking met andere verenigingen/stichtingen, zoals bijvoorbeeld Stichting Aan de Meule en het Parkfestival.

De heer Leen Plessius uit Papenhoven is vele jaren actief in de Protestantse Gemeente Sittard, in diverse werkgroepen en in de Kerkenraad, maar ook daarbuiten zoals bij INES, het Interkerkelijk Nazorgproject voor Ex-gedetineerden in Sittard, het Project Ouder-Kind-Detentie en de Vereniging Mondiaal Beleid. Zijn werk in oecumenische werkgroepen is een opvallend onderdeel van zijn vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld de samenwerking met de Christus Hemelvaart Parochie en zijn werk voor het comité Rosa Lima. De heer Plessius is altijd bereid zich overal voor in te zetten en heeft oneindig veel klussen voor de kerk en voor individuen gedaan.

De heer Sjeng Reijnen uit Grevenbicht is al 30 jaar bestuurslid van buurtvereniging Aan de Greune Paol, waarvan 12 jaar voorzitter. Daarnaast is hij zeer actief in de Catharinakerk in Grevenbicht, waar hij de laatste jaren op vrijwillige basis als koster fungeert. Maar ook in Sittard, Susteren, Born, Berg a/d Maas, Urmond en andere plaatsen kent men de heer Reijnen als vrijwilliger. Op het terrein van vasthoudendheid en doorzettingsvermogen is hij een voorbeeld voor velen. Belangrijk is ook zijn werk voor de instandhouding van het Limburgs Cultuur (Historisch) Erfdeel, bijvoorbeeld de processies. De heer Reijen is iemand die altijd voor iedereen klaar staat, zowel voor jong als voor oud.

Het Toon Hermans Huis is een huis voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden. Het werd geopend in Sittard, de geboortestad van Toon Hermans, in 1979. Het is een vrijwilligersorganisatie die zorg draagt voor de mens achter de patiënt. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd zoals ontspanningsactiviteiten, lotgenoten- en themabijeenkomsten, nabestaandenbijeenkomsten, zowel voor ouderen als jongeren en kinderen, zoals de Club van Toontje. Het zou wenselijk zijn dat ook voor andere patiëntengroepen dergelijke 'huizen' werden opgericht, voor zover dat nog niet is geschied.

Het RUZ, de samenwerkende verenigingen Geleen: Rode Kruis, Unie van Vrijwilligers en Zonnebloem vormen een in Nederland unieke combinatie van samenwerking, met als doel om ouderen, alleenstaanden, gehandicapten en alle hulpbehoevenden zowel psychisch als fysiek, op geregelde basis een programma aan te bieden zodat men uit een isolement kan komen. Hét voorbeeld van samenwerking tussen organisaties met een verschillend werkterrein.

De vrijwilligers van de zorgcentra St. Odilia en Sint Jansgeleen. Door de vele vrijwilligers kan men in deze tehuizen vele activiteiten aanbieden waardoor het leefklimaat van de bewoners flink opgevijzeld wordt. Ook kan door het werk van de vrijwilligers een brug geslagen worden naar de samenleving en kan er een bepaald budget gecreëerd worden, wat weer ten goede komt aan de bewoners. Deze vrijwilligersgroep staat model voor andere groepen die zich bezig houden, structureel en incidenteel, met de bevordering van het welzijn en welbevinden van bewoners van zorginstellingen.


---




Gemeente Sittard-Geleen