Ingezonden persbericht


Persbericht

Emmeloord, 30 oktober 2007

Van Meijel Automatisering bestaat 20 jaar

Van Meijel Automatisering viert dit jaar zijn 20-jarige jubileum. Het bedrijf werd in 1987 opgericht door de huidige eigenaar/directeur Frans van Meijel en is twintig jaar later uitgegroeid tot een van de toonaangevende automatiseerders voor de bouw. Inmiddels werken ruim 500 bouwbedrijven in Nederland en België met het geheel in eigen beheer ontwikkelde bedrijfsinformatiesysteem Metacom. De Gebruikersdag, die VanMeijel op 31 oktober a.s. in Emmeloord organiseert, staat gedeeltelijk in het teken van het jubileum.

In de afgelopen twintig jaar groeide VanMeijel uit tot een groot automatiseringsbedrijf met 120 werknemers en een omzet van ruim tien miljoen euro. VanMeijel richt zich op de grond- , weg- en waterbouw, de burgerlijke en utiliteitsbouw en op de industriële dienstverlening. Daarvoor is een modulair opgebouwd en geheel geïntegreerd bedrijfsinformatiesysteem met de naam Metacom ontwikkeld, dat het gehele bouwproces en alle administratieve functies in bouwconcerns ondersteunt. Metacom is bij uitstek geschikt voor grote en middelgrote bouwbedrijven, die ervoor kiezen hun bedrijfsprocessen te structureren en te optimaliseren. Naast een ontwikkel- en implementatie-afdeling beschikt VanMeijel over een uitgebreide service-organisatie voor ondersteuning en begeleiding van gebruikers van Metacom. Eind vorig jaar werd een vestiging in het Belgische Vilvoorde geopend, van waaruit de Belgische markt wordt bediend.

"Als je de stukken van de Kamer van Koophandel naleest, blijkt dat Van Meijel Automatisering eigenlijk al in december 1986 werd opgericht", zegt Frans van Meijel. "Maar die inschrijving behoorde eigenlijk tot de voorbereidende werkzaamheden. De echte start vond plaats in 1987 toen we met de eerste versie van het calculatieprogramma Wecap op de markt kwamen." Wecap, dat nu nog steeds als stand alone calculatiepakket voor de bouw wordt verkocht, vormde de basis voor het geïntegreerde bedrijfsinformatiesysteem Metacom.

"Er waren vele hoogtepunten in de afgelopen 20 jaar", blikt Frans van Meijel terug. "Dat KWS als eerste GWW-bedrijf voor Metacom koos bijvoorbeeld. Dat betekende in feite onze doorbraak. Maar ook de opening van het nieuwe bedrijfspand in 1997 was een hoogtepunt en de introducties van Metacom 6 in 1998 en Metacom 8 eerder dit jaar. Dat waren allebei compleet vernieuwde versies."

VanMeijel zal zich in de komende jaren vooral richten op de verdere ontwikkeling van Metacom. "We willen met het pakket tot in de laatste poriën van het bouwproces doordringen, om bouwbedrijven en bouwprojecten optimaal te kunnen ondersteunen", zegt Frans van Meijel. "Daarnaast zie ik als grootste uitdaging voor de automatisering in de bouw de integratie van het complete bouwproces, waarin het ontwerp van de architect het startpunt voor bouwprojecten is en de gegevens, die tijdens het bouwproces verzameld worden, uiteindelijk ook weer gebruikt worden voor het beheer van het gebouw. Tijdens de bouw zullen ook de toeleveranciers beter bij het bouwproces betrokken moeten worden. De onderlinge informatie-uitwisseling kan met behulp van door de branche ontwikkelde, algemene informatie-standaards zoals VISI nog veel beter."

Van Meijel Automatisering blijft een automatiseringsspecialist voor de totale bouw. "Daaraan doen we geen concessies. Het kan zijn, dat we wat verder in die bouwketen doordringen, maar we zullen ons niet op andere bedrijfstakken richten. Uitbreidingsmogelijkheden zien we vooral op internationale markten. De vestiging in België is nu een jaar operationeel. We zijn van plan onze activiteiten ook naar andere, omliggende landen uit te bouwen."


---

Meer informatie over Van Meijel Automatisering is te vinden op www.vanmeijel.nl. U kunt ook contact opnemen met Gosse Klaas Miedema, +31 (0)527-614767 of per e-mail: gkmiedema@vanmeijel.nl. Journalisten, die een kijkje willen nemen op de Gebruikersdag op 31 oktober a.s. in Emmeloord kunnen zich aanmelden via Gosse Klaas Miedema.