Gemeente Utrecht

Debat over radicalisering door Saluti en Tumult

Saluti organiseert woensdagavond 31 oktober, samen met het debatcentrum Tumult, het debat 'Aanpakken in eigen huis? Hoe voorkom je radicalisering van jongeren in Utrecht?' Het debat is van 20.00 tot 22.00 uur in de Stefanuskerk, Sao Paulodreef 1 in Overvecht. Aanleiding is het advies 'Preventie radicalisering jongeren begint bij inclusief jongerenbeleid', dat wethouder diversiteit en integratie Cees van Eijk aan het begin van de avond in ontvangst neemt.

Het onafhankelijk adviesorgaan Saluti adviseert het college over interculturalisatie in de Utrechtse multiculturele samenleving. Ze heeft nu een advies uitgebracht over het collegebeleid op het gebied van radicalisering. In haar advies bepleit Saluti een sturende en coördinerende aanpak van de gemeente. Tevens breekt zij een lans voor een jongerenbeleid, gebaseerd op de ervaringen van jongeren zélf. Hoe kan dat vorm worden gegeven? Wie moeten daar welke rol in spelen? Jongerenraad U-Shake zal woensdag ook de uitkomsten van hun onderzoek: 'Jongeren in Utrecht over radicalisering' presenteren.

Radicalisering voorkomen
In de Nederlandse samenleving heerst de laatste tijd een sluimerende onrust over de loyaliteiten van een specifiek deel van de bevolking. Het debat gaat over de mogelijkheden die de Gemeente Utrecht, maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen hebben om radicalisering van jongeren in een vroeg stadium te herkennen en, waar nodig, te voorkomen.

Deelnemers
Het debat wordt voorgezeten door Will Tinnemans, journalist en Ben Hartman, rapper. Deelnemers zijn Cees van Eijk, wethouder diversiteit en integratie Utrecht; Foauzia Rahou, voorzitter van de Marokkaanse vrouwenvereniging Nederland; Martin Jansen, directeur Bureau Discriminatiezaken Utrecht; Mohamed Sini, directeur ROC Midden Nederland; Carla van Rest, voorzitter Saluti en jongeren van U-Shake. Het debat wordt ingeleid door Jean Tillie, IMES, UvA. De panelleden gaan met elkaar en de zaal in discussie.

Aanmelden

Aanmelden voor het debat kan via de website van Tumult (www.tumultdebat.nl).

Het advies van Saluti is te vinden op www.utrecht.nl/saluti.