Ingezonden persbericht


HSBC beter beschermt tegen fraude met SAS-oplossing

Binnen 30 milliseconden onmiddellijke fraudecontrole op iedere transactie, voor 30 miljoen Amerikaanse HSBC creditcards

Huizen, 31 oktober 2007 - SAS, marktleider op het gebied van business intelligence-oplossingen, introduceert SAS Fraud Management. Deze real-time credit card fraude-oplossing is gebaseerd op het SAS enterprise intelligence platform. Het is gezamenlijk met HSBC ontwikkeld en is volledig geïmplementeerd in de Verenigde Staten. De oplossing is in eerste instantie ontworpen om op mondiaal niveau credit- en debitkaarten te beschermen tegen ongeoorloofd gebruik, en is volgens SAS ´s werelds meest complete fraudebeschermingssysteem.

Miljarden te winnen
HSBC heeft door SAS Fraud Management in te zetten, haar fraudeopsporing verbeterd, oneigenlijk gebruik teruggebracht en frauduleuze handelingen worden voortaan efficiënter afgehandeld.

Niet alleen klanten, maar ook de banken profiteren van het verbeterde fraudesysteem. De verliezen voor het bankwezen als gevolg van malafide transacties bedroegen alleen al verleden jaar 4,84* miljard dollar. Dit systeem reduceert deze verliezen. De dienstverlening is verbeterd doordat het aantal contactmomenten met klanten rond mogelijke frauduleuze transacties is verminderd, terwijl de bescherming tegen criminele handelingen juist is verbeterd.

30 milliseconden
SAS Fraud Management stelt HSBC in staat om frauduleuze transacties sneller en accurater op te sporen. Het systeem controleert HSBC´s kaarttransacties, samen met veranderingen in het klantgedrag en geeft binnen 30 milliseconden, een beslissing om door te gaan met de transactie, of om de klant een identificatiebewijs te laten voorleggen.

Met het optimaliseren van de accuraatheid van deze beslissingen, verbetert HSBC de operationele efficiëntie en fraudebescherming voor elk van hun klanten.

SAS realiseert zich dat fraude-opsporing en bescherming van steeds groter belang is voor financiële dienstverleners. Na het succes van de SAS Fraud Management oplossing bij HSBC, rolt SAS het nu uit naar andere bancaire instellingen. In de gezamenlijke aanpak om kaartfraude te bestrijden, wil SAS samenwerken met meer financiële dienstverleners. In het consortium wordt fraudekennis gedeeld en kunnen meer toepassingen worden ontwikkeld die gebaseerd zijn op SAS Fraud Management.

Partners against crime
HSBC erkent de noodzaak om fraudebestrijding constant te blijven verbeteren om zo de verliezen die hiermee gemoeid zijn te verminderen. HSBC koos SAS als ontwikkelpartner vanwege haar enterprise risk management platform dat standaard fraude-opsporing en bestrijding biedt. Daarnaast heeft SAS zich gecommitteerd om gezamenlijk kwalitatief hoogwaardige toepassingen te ontwikkelen en op te leveren en verder uit te rollen.

Binnen drie maanden na implementatie, heeft HSBC intern al belangrijke kostenbesparingen geboekt:
- De bank verwerkt 87 procent meer gegevens voor haar fraude-opsporing, terwijl daar 12 procent minder mainframetijd voor nodig is. Dit betekent dat gegevens tegen 53 procent minder mainframekosten worden verwerkt.
- Mogelijk frauduleuze transacties, worden tegen 30 procent minder mainframekosten verwerkt.
- De efficiëntie waarmee medewerkers mogelijke fraudegevallen onderzoeken, is met 10 procent toegenomen, vergeleken met het eigen systeem waarmee werd gewerkt.
- De kosten voor IT-ondersteuning zijn gedaald, doordat drie oude toepassingen overbodig werden.

Derek Wylde, Head of Group Fraud Risk, HSBC, zegt: "Onze succesvolle samenwerking met SAS en SAS Fraud Management, laat zien dat SAS de lange-termijndoelstellingen van HSBC begrijpt en deelt, en met ons samenwerkt om de oplossing te blijven verbeteren. De fraudeurs blijven hun methoden veranderen, maar SAS-technologie zorgt ervoor dat we criminelen een stap voor blijven. We zijn van mening dat we een grote stap vooruit zetten met de SAS-oplossing in ons gevecht tegen fraude."

"SAS is trots op het feit dat we samen met HSBC een revolutionair systeem hebben ontwikkeld dat de detectie van transactiefraude in de financiële branche volledig zal veranderen", zegt Jim Goodnight, CEO van SAS. "SAS Fraud Management stelt banken in staat om zich continu aan te passen aan veranderende fraudesituaties en zo banken, bedrijven en klanten te beschermen. Dit systeem kan de opsporing van fraude voor de hele industrie revolutionaliseren."

Meer dan honderd miljoen betaalkaarten
SAS Fraud Management is nog de enige transactiefraude-oplossing voor betaalkaarten die door HSBC in de VS wordt gebruikt. Dankzij dit succes, wordt het systeem nu geïmplementeerd in het Verenigd Koninkrijk en Azië. In de komende jaren, zal SAS Fraud Management gebruikt worden om HSBC te beschermen tegen fraude met meer dan 100 miljoen credit- of debitkaarten, in meer dan dertig landen.


* Bron: Nilson Report, juli 2007

Over HSBC Holdings
HSBC Holdings plc heeft wereldwijd meer dan 125 miljoen klanten verspreid over 10.000 kantoren in 83 landen in de regio´s Europa, Zuidoost Azië, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika. HSBC is wereldwijd een van de grootste organisaties op het gebied van bancaire en financiële dienstverlening. Het beheerd vermogen bedroeg op 30 juni 2007 meer dan 2.150 miljard dollar.

Over SAS
SAS is marktleider op het gebied van business intelligence- en geavanceerde analytische software en dienstverlening. Meer dan 43.000 organisaties gebruiken SAS´ software om hun prestaties te verbeteren door grote hoeveelheden gegevens inzichtelijk te maken om zo sneller accurate zakelijke beslissingen te nemen; winstgevender relaties te ontwikkelen met leveranciers en klanten; wet- en regelgeving na te leven; baanbrekend onderzoek te verrichten en betere producten te ontwikkelen. SAS biedt naast branchespecifieke ook generieke oplossingen en is toonaangevend in data-integratie, data-opslag en geavanceerde business intelligence toepassingen vanuit een enterprise intelligence platform.

SAS levert haar klanten al sinds 1976 The Power to Know. De onderneming groeit continu en is vanaf de oprichting winstgevend. Jaarlijks investeert SAS 26 procent van de omzet in Research & Development; meer dan het dubbele van wat concurrenten investeren. Wereldwijd werken ruim 10.000 medewerkers bij SAS, van wie 3.400 in Europa. SAS is sinds 1986 actief in Nederland. Het Nederlandse kantoor is gevestigd in Huizen op landgoed 'Oud-Bussem', waar ruim 100 medewerkers werken. Meer informatie is te vinden op www.sas.com/nl.

Meer informatie voor de pers:
SAS Nederland
Sanjay Korteweg
t: (035) 699 68 92
e: sanjay.korteweg@snl.sas.com

PublieksWerk B.V.
Marije Verdouw
t: (020) 486 21 39
e: sas@publiekswerk.nl