European Union



Brussel, 31 oktober 2007

Fusies: Commissie geeft voorwaardelijk groen licht voor voorgestelde overname van Numico door Danone

De Europese Commissie heeft de voorgestelde overname van het Nederlandse bedrijf Numico door de Franse Danone-groep goedgekeurd op grond van de concentratieverordening van de EU. Beide bedrijven zijn belangrijke leveranciers van babyvoeding en babymelkproducten. Aan het besluit van de Commissie is de voorwaarde verbonden dat Numico zijn activiteiten op het gebied van babymelk en dranken voor baby's in Frankrijk afstoot, en dat Danone hetzelfde doet voor zijn activiteiten op het gebied van babymaaltijden, babymelk, babysnacks en dranken voor baby's in België en van babymaaltijden en babysnacks in Nederland. Aangezien dit is toegezegd, is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of in aanzienlijke delen daarvan niet in belangrijke mate belemmert.

De Commissaris voor mededinging Neelie Kroes zei: "Rekening houdend met de door de partijen aangegane verplichtingen, vertrouw ik erop dat de mededinging ook na de fusie krachtig zal blijven en dat ouders in de toekomst zullen blijven profiteren van innovatie, en eerlijke prijzen voor de voeding van hun zuigelingen en peuters zullen blijven betalen."

Danone is een wereldwijd opererend bedrijf met twee kernactiviteiten: flessenwater en verse zuivelproducten.

Numico is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie en distributie van babyvoeding en klinische voeding.

De Commissie heeft de gevolgen van de voorgestelde fusie op de markten voor babyvoeding en babymelk onderzocht. Zij had ernstige twijfels over de verenigbaarheid van de aanvankelijk aangemelde transactie met het EG-Verdrag, met name ten aanzien van de markten voor zuigelingenvoeding, opvolgmelkproducten (IFFO) en dranken voor baby's in Frankrijk, voor babymaaltijden, opgroeimelk, babysnacks en dranken voor baby's in België, en voor babymaaltijden en babysnacks in Nederland.

De belangrijkste overlapping van activiteiten op de markt voor zuigelingenmelk bestond in Frankrijk, waar Numico, met zijn merken Nutricia en Milupa, gestaag knaagt aan de leidende positie van Danone en Nestlé. Uit het marktonderzoek door de Commissie bleek dat Numico een belangrijke rol had gespeeld bij het concurrerend maken van de markt, zowel door de prijzen laag te houden als door het introduceren van innovatieve producten. Ten aanzien van de markt voor dranken voor baby's kwam de Commissie tot een soortgelijke conclusie.

Wat België betreft, bleek uit het marktonderzoek dat Danone en Numico gelijkwaardige concurrenten op de markt voor babymaaltijden waren, en dat de in de kennisgeving voorgestelde concentratie de concurrentie aanzienlijk zou hebben verzwakt. Bovendien is Numico een sterke speler op de markten voor opgroeimelk en voor dranken voor baby's, en een combinatie van Numico en Danone zou de concurrentie op deze markten hebben geschaad. Ten aanzien van de markt voor babysnacks, waar de verkoop door Danone (bijvoorbeeld met het merk Betterfood) meer dan de helft van de totale markt vertegenwoordigt, is dezelfde conclusie getrokken.

Nederland zou met de in de kennisgeving voorgestelde concentratie een van de weinige concurrenten van Numico op de markt voor babymaaltijden hebben verloren, terwijl op de markt voor babysnacks een soortgelijk effect zou zijn opgetreden als in België.

Om de ernstige twijfels van de Commissie in verband met de verenigbaarheid met de interne markt van de voorgestelde transactie weg te nemen, heeft Danone zich er met name toe verbonden de babymelkactiviteiten in Frankrijk af te stoten door merken over te dragen, licenties voor merken te verlenen en eventueel een productiefaciliteit over te dragen, alsmede de nodige knowhow en het nodige personeel over te dragen. Wat betreft de ernstige twijfels die de Commissie had ten aanzien van de Belgische en de Nederlandse markt, heeft Danone een pakket aangeboden waarvan onder meer licentieverlening voor zijn merk Blédina deel uitmaakt.

De Commissie heeft de toezeggingen van Danone geanalyseerd in het licht van de commentaren door derden, en op grond daarvan geconcludeerd dat hiermee de ernstige twijfels worden weggenomen en dat de daadwerkelijke mededinging niet wordt belemmerd door deze overname.
Meer informatie over deze zaak is beschikbaar op de volgende website:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m96.html#m_48 42