Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


---


PERSBERICHT

Amsterdam, 31 oktober 2007

Onderzoeksbureau O+S:
De Baarsjes zit in de lift

Stadsdeel De Baarsjes lijkt in meer dan één opzicht steeds meer op het centrale deel van de stad en steeds minder op west buiten de ring, concludeert onderzoeksbureau O+S in de vandaag gepubliceerde Stadsdeelmonitor De Baarsjes.

Wonen en inkomen
Een opvallende verandering vond onder meer plaats op de woningmarkt. Het percentage koopwoningen steeg tussen 2003 en 2006 van 11 naar 15 procent. De gemiddelde woningwaarde is sterk toegenomen: van 105.000 euro in 2003 naar 174.000 euro in 2006. Iets lager dan in heel Amsterdam, maar de stijging van de waarde was in De Baarsjes relatief groter (+66%) dan gemiddeld in de hoofdstad (+51%). In De Baarsjes wonen relatief veel mensen in de leeftijd van 20 tot 35 jaar (in 2007 37% tegenover 26% stedelijk). Alle andere leeftijdsgroepen zijn in het stadsdeel ondervertegenwoordigd in vergelijking met de rest van de stad. Eén van de opvallendste trends in De Baarsjes is volgens O+S het gestaag dalende percentage niet-westerse allochtonen. Was dit in 2003 nog 38%, in 2007 is het 36%, terwijl het aandeel in heel Amsterdam langzaam toeneemt. De leefsituatie-index, een samengestelde maat die een beeld geeft van de leefsituatie of het algehele welzijn van Amsterdammers, is hoger (102) dan gemiddeld (100) in de stad. De verbeterde positie van De Baarsjes wordt versterkt door de nieuwe bewoners die het stadsdeel aantrekt. Van de recente ontromer heeft het overgrote deel een betaalde baan: meer dan acht op de tien. Gemiddeld genomen ligt ook het inkomen van de nieuwe bewoners hoger dan dat van de oude bewoners. Tegelijkertijd constateert O+S dat het aantal huishoudens dat van een minimuminkomen moet rondkomen stijgt (naar 4100 huishoudens in 2006).

Leefbaarheid
Zowel de objectieve (de geregistreerde) als de subjectieve veiligheid (de veiligheidsperceptie van de bewoners) is in De Baarsjes tussen 2003 en 2006 gestaag verbeterd. Meer in het algemeen is er in De Baarsjes op het gebied van buurtproblemen een verbetering te zien, concludeert O+S. Het totaaloordeel over het functioneren van de politie is verbeterd. De bewoners geven gemiddeld een 6,5 als rapportcijfer, in 2004 was dit nog een 6,1. De top 5 van problemen in de buurt die volgens bewoners als eerste moeten worden aangepakt was jarenlang hetzelfde en nog steeds zijn rommel op straat en hondenpoep de nummer 1 en 2. Parkeerproblemen en hangjongeren staan nu op de derde en vierde plaats. Criminaliteit sluit het rijtje af.

Onderwijs
Op de (tien) basisscholen in De Baarsjes zitten in verhouding met andere stadsdelen veel zogenaamde '0,9-leerlingen', concludeert O+S. Dit zijn kinderen van laag opgeleide allochtone ouders. Het ging in het schooljaar 2005/2006 om 71% van de leerlingen, terwijl het Amsterdams gemiddelde 45% was. Wel daalt het aandeel licht, constateert O+S.

Politieke betrokkenheid
De politieke betrokkenheid in het stadsdeel is iets lager dan het Amsterdamse gemiddelde. Wel zijn de bewoners van De Baarsjes in vergelijking met andere stadsdelen positief over het functioneren van hun stadsdeelbestuur. Ruim 43% van de bewoners vinden dat het bestuur goed of zeer goed functioneert. In de andere stadsdelen ligt dat percentage gemiddeld op 34%.