Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

31-10-2007
Duurzaam Veilig nu ook op dvd

Er was al een boek en er was al een brochure. Nu ook op dvd verkrijgbaar: de visie Duurzaam Veilig, helder uiteengezet en gevat in realistische filmbeelden. SWOV-voorzitter Biesheuvel en KpVV-directeur Van Tilburg hebben de eerste exemplaren aangeboden aan de vertegenwoordigers van de diverse overheden in het Nationaal Mobiliteitsberaad op 27 september 2007.

De dvd biedt bestuurders en beleidsmedewerkers een snelle, inspirerende introductie op de vijf pijlers van de Duurzaam Veilig-visie op verkeersveiligheid.

Ieder jaar vallen er nog vele honderden dodelijke slachtoffers en tienduizenden gewonden in het verkeer. Hoewel Nederland tot de verkeersveiligste landen ter wereld behoort, is er nog veel winst te behalen. Het aantal slachtoffers kan en moet nog verder naar beneden.

'Duurzaam veilig wegverkeer belangrijke taak voor regionale overheid' Biesheuvel benadrukte in zijn inleiding dat "de regionale en lokale overheden de belangrijke taak op hun bordje hebben liggen om bij te dragen aan de landelijke doelstelling voor de verkeersveiligheid". Het is van groot belang dat veiligheidswaarborgen menselijke fouten en overtredingen zo veel mogelijk voorkomen en - als ze toch gemaakt worden - kunnen opvangen.

Duurzaam Veilig staat voor een gestructureerde, geïntegreerde aanpak, die wetenschappelijk onderbouwd is. Het is een visie waarop een verdere uitwerking in de concrete praktijk zich met succes kan baseren.

'Meer synergie door samen te werken en van elkaar te leren' Van Tilburg gaf aan dat het van groot belang is samen te werken en elkaar te inspireren met succesvolle praktijkvoorbeelden. In het doorgaan met de duurzaam veilige aanpak van de verkeeronveiligheid, ziet hij vele mogelijkheden om verbanden te leggen met andere terreinen van het verkeers- en vervoerbeleid, zoals met mobiliteitsvraagstukken en het openbaar vervoer. Als KpVV wil hij daarvoor graag het platform bieden.

De dvd, een co-productie van SWOV en het KpVV (Kennisplatform Verkeer en Vervoer), neemt u in vogelvlucht mee langs de vijf pijlers van Duurzaam Veilig. Een brede uitwerking van de Duurzaam Veilig is te vinden op www.doormetduurzaamveilig.nl en in de gelijknamige publicaties.

Alle gemeenten en provincies zullen na oktober een exemplaar ontvangen. Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot het regionale orgaan verkeersveiligheid resp. verkeer- en vervoerberaad in hun regio, of tot het KpVV via Wilma Slinger (tel. 010-2825039).

Duurzaam Veilig DVD

Bijschrift foto (fotograaf - Paul Voorham):
SWOV-voorzitter Pieter Jan Biesheuvel en KpVV-directeur Wim van Tilburg overhandigen de eerste exemplaren aan vertegenwoordigers van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Interprovinciaal Overleg en de Samenwerkende stadsregio's in het Nationaal Mobiliteitsberaad. V.l.n.r. Pieter Jan Biesheuvel, Jeannette Baljeu namens de SkVV, Jan Ekkers namens IPO, Cor Lamers namens VNG en Wim van Tilburg namens KpVV

Inlichtingen:
SWOV, afdeling Informatie & Communicatie
Jolanda Maas: 070 - 317 3315
E-mail: info@swov.nl