Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT SITTARD-GELEEN

Vrijwilligersprijs 2007 naar Sjeng Reijnen en RUZ

Sittard-Geleen, donderdag 1 november 2007 - Op woensdag 31 oktober heeft burgemeester Sjraar Cox de vrijwilligersprijs van de gemeente Sittard-Geleen uitgereikt aan Sjeng Reijnen uit Grevenbicht. De prijs voor de beste vrijwilligersorganisatie ging naar het Geleense samenwerkingsverband RUZ. Voor de jaarlijkse prijs waren drie vrijwilligers en drie vrijwilligersorganisaties genomineerd. De winnaars werden bekend gemaakt tijdens een feestelijke vrijwilligersmanifestatie, die door ruim 800 vrijwilligers en vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties werd bijgewoond. Verantwoordelijk wethouder Berry van Rijswijk benadrukte in zijn welkomstwoord het grote belang van vrijwilligerswerk, maar vroeg ook meer aandacht voor mantelzorg: 'Mantelzorgers zijn nog altijd een verborgen groep. En ze hebben onze steun hard nodig. Vrijwilligers kunnen hiervoor van grote betekenis zijn.'

Voor de individuele prijs waren genomineerd Leen Plessius, Ger Windhausen en Sjeng Reijnen. Bij de beoordeling heeft de jury vooral gelet op inzet, vasthoudendheid en doorzettingsvermogen. Winnaar Sjeng Reijnen is al 30 jaar bestuurslid van buurtvereniging Aan de Greune Paol. Daarnaast is hij zeer actief voor de Catharinakerk in Grevenbicht, waar hij ook op vrijwillige basis als koster fungeert. In Sittard, Susteren, Born, Berg a/d Maas, Urmond en andere plaatsen kent men hem ook vanuit zijn vrijwilligerswerk. Belangrijk is verder zijn werk voor de instandhouding van het Limburgs Cultuur (Historisch) Erfdeel, bijvoorbeeld de processies. De genomineerde organisaties waren dit jaar het Toon Hermans Huis Sittard, de RUZ en de vrijwilligers van de zorgcentra St. Odilia en Sint Jansgeleen.

Bij de vrijwilligersorganisatie heeft de jury vooral gelet op de organisatie en de voorzieningen voor vrijwilligers. Het RUZ, de samenwerkende verenigingen Geleen: Rode Kruis, Unie van Vrijwilligers en Zonnebloem vormen een unieke samenwerking, met als doel om ouderen, alleenstaanden, gehandicapten en alle hulpbehoevenden zowel psychisch als fysiek, op geregelde basis een programma te bieden.

Wethouder Berry van Rijswijk is zeer ingenomen met de grote belangstelling: "De vrijwilligers van Sittard-Geleen waren op deze avond onze eregasten. Het is een cadeau voor de vaak tomeloze inzet die ten goede komt aan onze leefgemeenschap. Vrijwilligerswerk kan worden beschouwd als een steunpilaar van de samenleving. Zonder vrijwilligers zouden bijvoorbeeld ouderen en hulpbehoevenden snel vereenzamen. Het werk van vrijwilligers is van onschatbare waarde'. Aan de vrijwilligersprijs is een geldbedrag verbonden van 500 euro voor de vrijwilligersorganisatie. De winnende vrijwilliger wordt symbolisch beloond met drie maal twee toegangsbewijzen voor de schouwburg. De gemeente organiseert de vrijwilligersdag in nauwe samenwerking met PIW (Partners in Welzijn) en het Platform Vrijwilligerswerk en mantelzorg en met (financiële) bijdragen van de Rabobank, Zo Wonen, MediaMall en de Stadsschouwburg Sittard-Geleen.

Op de dag van de Vrijwilligersmanifestatie ging ook de digitale talentenbank, www.talentencentrale.nl van start, waarmee vraag en aanbod beter en sneller op elkaar kunnen worden afgestemd. Veel verenigingen, stichtingen en vrijwilligersorganisaties zitten te springen om talenten die hen tijdelijk helpen met een bepaald karwei. Via de talentencentrale worden deze organisaties en vrijwilligers bij elkaar gebracht. Iedereen die bereid is zijn talent tijdelijk of voor langer beschikbaar te stellen, kan zich aanmelden en kan via de website een talententest doen.


---