Waterschap Rivierenland

Geslaagde eerste WOW-dag voor wegbeheerders

Op 31 oktober 2007 bezochten zo'n 450 wegbeheerders (waaronder Waterschap Rivierenland) de eerste landelijke wegbeheerdersdag in Den Haag. Deze WOW-dag (Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders) was bedoeld voor ambtenaren uit gemeenten, provincies, de zes wegbeherende waterschappen en Rijkswaterstaat. Een dag van kennismaking, kennisuitwisseling en de aanzet en ambitie blijvend, landelijk met elkaar op te trekken in een landelijk platform WOW.

Kennis delen en opschalen naar landelijk niveau

De inhoud van de WOW-dag kwam tot stand voor en door wegbeheerders. De aanwezigen wisselden ervaringen en kennis uit en bezochten workshops, presentaties en discussies. De thematieken waren:
* organisatie van het wegbeheer nu en in de toekomst
* anders betalen voor mobiliteit

* integraal benaderen

* blik op de gebruiker

* verkeersmanagement (onder andere anagement)
* werken aan uitvoering en contractvormen.

De WOW richt zich nadrukkelijk op de aspecten `ontmoeting' en `samenwerking'. Daarmee vormt WOW een verrijking voor het scala van overleggen en bijeenkomsten waarbij (een deel van) de Nederlandse wegbeheerders elkaar ontmoeten.

Blijvend met elkaar optrekken

WOW is een gezamenlijk initiatief van Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland, gemeente Arnhem en Waterschap Rivierenland. De WOW-dag vormt de aanzet voor een landelijk platform waarin wegheerders onderling effectiever, gezamenlijk landelijk (blijven) optrekken.

De eerste WOW-dag is, gezien de opkomst en variëteit van de organisaties waaruit de deelnemers afkomstig zijn, een geslaagd initiatief te noemen. WOW richt zich op wegbeheerders van alle niveaus, van beleid tot uitvoering en van binnen- en buitendienst. De WOW-dag trok inderdaad deze brede doelgroep. Het vervolg van WOW zal in ieder geval een volgende (tweejaarlijkse) WOW-dag omvatten, te houden medio 2009. Verder zullen wegbeheerders elkaar het gehele jaar door samen gaan optrekken in de verschillende te vormen WOW-themagroepen.