Politie Flevoland

Politie zoekt getuigen bij grote nep-wapenvondst



Lelystad, 31-10-2007 * Op dinsdag 30 oktober 2007 rond 08.30 uur werd door een voorbijganger een tas aangetroffen in een sloot langs de Visvijverweg in Lelystad. De sloot ligt langs een weg die rechtstreeks naar een boerenbedrijf leidt. Toen de man in de de tas keek trof hij daar een flink aantal wapens in aan en zag hij in de sloot nog twee tassen liggen.

Gealarmeerde agenten stelden drie tassen met meer dan 20 nepwapens veilig. De wapens, die nauwelijks van echt te onderscheiden, zijn variëren in type, soort, afmeting en grootte. De grote nepwapen vondst is opmerkelijk omdat het geen goedkoop speelgoed betreft.

Veel van de nep-geweren, pistolen, en automatische machinegeweren zijn gemaakt van een combinatie van kunststof en metalen onderdelen. Hierdoor lijken de wapens zeer echt en kunnen er ook echte door-laad handelingen mee verricht worden. In de tassen zaten ook diverse oplaadbare batterijen, opladers, geluiddempers, laser-richtmiddelen en diverse soorten houders en magazijnen bestemd om kleine balletjes en projectielen onder hoge druk af te schieten. In de tassen bevonden zich ook tientallen verpakkingsdozen en gebruiksaanwijzingen.

De drie tassen waar het wapentuig in aangetroffen werd is ook bijzonder. Het betreft 2 grote EASTPACK "largebags" met trekhandel en wieltjes (rond de 175 euro per stuk! ) 1 Largebag is gemaakt van camouflagestof, de andere is gewoon zwart van kleur en ook van stevige canvasachtige stof. De zwarte Largebag was met een klein slotje afgesloten.

De beide EASTPAK tassen vertonen tientallen gaatjes waardoor de recherche er van uit gaat dat er met de nepwapens op de tassen is geschoten. Ook ontbreekt in één van de tassen een paar stukjes bodemplaat, deze lijken te zijn uitgesneden. Duidelijk te zien is dat de nepwapens, waarmee kleine kunststof projectielen onder luchtdruk konden worden verschoten, grote kracht bezaten omdat ze dwars door de kunststof bodemplaat van ongeveer 7 mm konden doordringen. De 3e tas is een zwarte tas, nylon, met een kleurig logo (gelijkend op LIVOLA )

Behalve de nepwapens, houders en magazijnen en de af te schieten projectielen werden ook een flink aantal veiligheidsbrillen aangetroffen.

De Visvijverweg is een weg die van Lelystad naar Swifterbant loopt. Aan deze weg liggen slechts enkele boerenbedrijven. Het vermoeden is dat de tas slechts 1 tot misschien 2 dagen in het water heeft gelegen. Het onderzoeksteam van de recherche District Noord is op zoek naar getuigen. Het team heeft de volgende vragen:


- Wie kent of herkent de tassen of de wapens of de combinatie van beiden.
- Wie heeft de afgelopen dagen iets verdachts gezien op de locatie in de omgeving waar de tassen met wapens zijn aangetroffen.
- Wie kan er iets zeggen over de herkomst van deze wapens?

Getuigen kunnen zich melden via 0 9 0 0 - 8 8 4 4

Ken jij de dader, maar kent de dader jou ook? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem 0 8 0 0 - 7 0 0