Gemeente Oisterwijk

16-10-2007

Oisterwijk steekt burenhulp in een nieuw jasje!

Project Wonen, Zorg en Service in de Wijk van start

Deze maand gaat in Oisterwijk het project Wonen, Zorg en Service in de Wijk (WSZW) van start. Het eeuwenoude principe van burenhulp wordt daarmee in een nieuw jasje gestoken. Mensen die hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, koken of klein tuinonderhoud, kunnen een beroep doen op mensen die graag iets voor een ander betekenen. Het project start in de wijk Waterhoef en nog niet gemeentebreed. In Tilburg-Noord is dit project al een groot succes.

Wethouder Joop van Hezik is enthousiast over de aanpak: De meeste mensen willen zolang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Ze hebben dan wel af en toe hulp nodig van buren, familie of vrienden. Maar iedereen heeft het druk. Bovendien wordt de groep mensen die af en toe wel wat hulp kan gebruiken steeds groter, onder andere door vergrijzing. Met dit bijzondere project wil de gemeente Oisterwijk de groeiende vraag naar dienstverlening aan huis opvangen. Ik ben er erg enthousiast over, het heeft zich al bewezen in Tilburg.

Wat doet WZSW?

WZSW koppelt mensen aan elkaar. Het gaat dan vooral om oudere mensen, mensen met beperkingen en mantelzorgers aan de ene kant die hulp krijgen van woonzorgserviceverleners (wzs-verleners) aan de andere kant.

Wethouder van Hezik: Wzs-verleners zijn mensen die op dit moment geen werk hebben, maar wel gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan en om iets voor een ander te kunnen betekenen. Via WZSW kunnen zij werkervaring opdoen en hun kans op betaald werk vergroten. Er kan zelfs een opleiding tot wzs-verlener bij het ROC gevolgd worden. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Er zijn overigens ook vrijwilligers die graag als wzs-verlener aan de slag gaan, ook die hebben we hard nodig.

Dienstencheques

Om gebruik te maken van WZSW kan men voor 5,- een dienstencheque kopen. Eén dienstencheque geeft recht op 1 uur dienstverlening. De dienstencheques zijn onbeperkt verkrijgbaar via het Zorgloket van de gemeente Oisterwijk. Daar kan ook de aanvraag voor een dienst worden gedaan. Een website waarop vraag en aanbod elkaar ontmoeten is in ontwikkeling en gaat in de loop van oktober live.

Aanmelden

WZSW is nog op zoek naar meer vrijwilligers die iets voor een ander willen betekenen. Voor meer informatie of voor het aanmelden van vrijwilligers is het Zorgloket van de gemeente bereikbaar op telefoonnummer 013-529 12 88.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl