KNWV

Nieuwsbericht Surfen

31-10-2007

Nederlands Kampioenschap Wave Windsurfen

Zondag 28 oktober werd op Wijk aan Zee het NK Wave 2007 gevaren. Na diverse standby weekeinden zonder wind waren de voorspellingen uiteindelijk goed genoeg om van start te gaan. Met een totaal van 30 deelnemers bij de heren en 7 dames was er een uitstekende opkomst.

In de ochtend stond er een mooie zuiden wind en liepen er al mooie golven. De wedstrijdleiding besloot de golfritten iets zwaarder te tellen als de sprongen. Na de derde heat bleek de wind toch iets minder sterk te zijn en werd besloten de golfritten wat zwaarder te waarderen. Alsnog werden er standaard forwards en backloops gedraaid, afgewisseld met een paar ver getweakte tabeltops en soms een ponch.

Al in de eerste ronde wist Nikaj Droop duidelijk indruk te maken, door alles uit elke mogelijke golf te halen. Ook Collin Ansink viel al meteen op door de grote hoeveelheden golfritten die hij eruit wist te persen, en ook Martin ten Hoeve kreeg het voor elkaar om een hoop radicale moves neer te zetten. In de minimale windcondities was het niet alleen belangrijk om goede techniek te hebben, maar ook het lezen van de golven was erg belangrijk. Samen met Jeroen Boelema kwamen deze heren uiteindelijk in de finale terecht.

Omdat de wind wat inzakte werd besloten om uiteindelijk de sprongen helemaal niet meer te scoren. In de finale was de strijd erg spannend. Nikaj Droop opende meteen met een one-handed bottomturn gevolgd door een one-handed cutback. Jeroen Boelema kreeg daarna de kans voor de langste golfrit van de dag, waarin hij goed gebruik maakte van alle mogelijke sections. Collin Ansink leek wat problemen te hebben met de zachtere wind, maar ook de zwaardere Martin ten Hoeve had hier moeite mee. Met veel geduld wist Martin ten Hoeve uiteindelijk de hoogste sets van de heat te pakken en hier een paar leuke aerials op te maken. Nikaj Droop wist de jury het meest te imponeren en werd daarmee Nederlands Kampioen Wave 2007, gevolgd door Martin ten Hoeve op de tweede plaats en Jeroen Boelema werd derde.

Bij de dames viel in de eerste voorronde Femke van der Valk meteen op. Ook Merel Rip en Cilia Swinkels maakten het de jury lastig met een aantal lange golfritten. Uiteindelijk kon Femke van der Valk haar nationale titel prolongeren. Julia Meyer werd net als in 2006 tweede, Cilia Swinkels werd derde.

Meer informatie en de complete uitslag is te vinden op
www.nkwindsurfen.nl en www.wedstrijdsurfen.nl