Gemeente Coevorden

Coevorden verlaagt tarieven ozb met 1,3%

Lokale belastingverhoging in 2008 gelijk aan inflatie

Het college van B en W stelt de raad voor om de tarieven van de onroerende-zaakbelasting in 2008 te verlagen met 1,3%. Deze tarieven kunnen omlaag, omdat de marktwaarde van woningen stijgt en de gemeente deze hogere marktwaarde niet wil doorberekenen in de ozb-lasten van haar inwoners. De totale opbrengst van de onroerende-zaakbelasting blijft naar verwachting op het niveau van vorig jaar.

Het college stelt de raad bovendien voor om de andere lokale belastingen in 2008 slechts trendmatig te verhogen met het prijsstijgingspercentage van 1,25%. Dit geldt onder meer voor de rioolrechten, de afvalstoffenheffing, de toeristenbelasting, de forensenbelasting en de marktgelden. Het belastingtarief van de onroerende-zaakbelasting daarentegen gaat dus omlaag. Bij elke EUR 2.500 aan marktwaarde van een woning betaalt de gebruiker in 2008 EUR 2,31 en de eigenaar EUR 2,88.

Ook de kosten voor het aanvragen van een bouwvergunning gaan met 1,25 procent omhoog. Eventuele planologische procedures, die gevoerd moeten worden voor een bouwaanvraag, worden wel flink duurder, omdat de kosten van deze procedures de laatste jaren fors gestegen zijn door wijzigingen in wet- en regelgeving. Zo zijn eisen op het gebied van flora en fauna, archeologie, waterhuishouding en externe veiligheid ingevoerd of verscherpt. In de meeste gevallen zijn de leges al onvoldoende om de kosten van het maken van een plan door een stedenbouwkundig bureau te dekken. Het college stelt voor om het tarief gefaseerd te verhogen.

Begroting 2008

De gemeenteraad van Coevorden stelt op dinsdagavond 6 november de belastingtarieven voor 2008 vast.

Ga naar de begroting 2008