Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Positief advies over conceptmeerjarenplan Wmo

De deelgemeenteraad heeft 18 oktober ingestemd met de reactie van het dagelijks bestuur op het conceptmeerjarenplan Wmo Rotterdam 2008-2010. Het plan verdient in grote lijnen een positief advies, aldus de brief aan het college van burgemeester en wethouders. Hierbij wordt wel opgemerkt dat het stuk met recht voortschrijdend wordt genoemd en dat er op vele punten nadere en concrete uitwerking noodzakelijk is.

Participatie
Dat laatste geldt met name voor de financiële consequenties die in het plan niet worden uitgewerkt en voor het hoofdstuk over de participatie, die volgens Feijenoord nadere deelgemeentelijke invullingen behoeft. Vanuit deelgemeentelijk perspectief verdient een (standaard) gebiedsgerichte participatieparagraaf in de Wijkactieprogrammas sociaal (Waps) aanbeveling. Jan Smit (lijst Smit) drong in het debat in de deelraad aan op meer inzichtelijkheid over die participatie, door bijvoorbeeld meer publicaties.

Cliëntenraden
In antwoord op vragen van Smit (Wanneer begint die participatie?, Hoe vinden de processen plaats?) legde deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn uit dat de participatie met betrekking tot de beleidsvorming over de Wmo op stedelijk niveau heeft plaatsgevonden, met bijvoorbeeld cliënten- en seniorenraden. De participatie van de burger in de samenleving, in het verlengde van de Wmo, gebeurt op deelgemeentelijk niveau, bijvoorbeeld met het gehandicaptenplatform in de deelgemeente Feijenoord.

Gebiedsgericht
In de brief van de deelgemeente wordt positief geoordeeld over gebiedsgericht werken als uitgangspunt. De gebiedsanalyse moet in belangrijke mate bepalend zijn voor het realiseren van maatregelen en voorzieningen op het gebied van zorg, welzijn en wonen. Volgens PvdA-woordvoerder Marco van Lent moet hierbij wel wat explicieter worden gesteld dat voor bepaalde onderdelen ook decentrale voorzieningen ondersteund moeten worden. Dit aspect is in de brief aan het college verwerkt.

Per wijk
Als laatste opmerking wordt in de brief aangegeven dat de koppeling met wijkvoorzieningen op het gebied van informatie en advies in Feijenoord nadrukkelijk aandacht zal krijgen. De deelgemeente is vrij om per wijk te kiezen welke projecten wenselijk zijn, antwoordde Oudshoorn op de vraag van Celina do Patrocinio (PvdA) of de stad bepaalt welke van de projecten uit het conceptmeerjarenplan in Feijenoord worden uitgevoerd.