Gemeente Bernheze


Ophalen snoeihout buiten bebouwde kom

snoeiwerkzaamheden

Vanaf week 49 wordt snoeihout van erf- en landschappelijke beplanting buiten de bebouwde kom gratis opgehaald.

Stimuleren onderhoud erfbeplanting

Evenals afgelopen voorjaar zal ook komende winter het snoeihout van erf- en landschappelijke beplantingen buiten de bebouwde gratis worden opgehaald. Dit zal gebeuren in de eerste week van december, de laatste week van januari en de eerste week van maart.

De gemeente doet dit, zodat eigenaren van een landschappelijke beplanting op een eenvoudige en goedkope manier van hun snoeihout af kunnen komen. Daarmee wordt het goed onderhouden van die beplantingen bevorderd, wat belangrijk is voor het behoud van het groene buitengebied.

Aanmelden

De eerste ophaalweek is week 49. U kunt tot en met vrijdag 23 november 2007 het snoeihout aanmelden bij de Servicelijn (0412) 45 89 99 of via het formulier dat u hieronder kunt downloaden. Het is niet mogelijk om aan te geven op welke dag in die week het snoeihout wordt opgehaald. Dat is namelijk afhankelijk van bijvoorbeeld hoe vlot het ophalen verloopt en welke route wordt gereden. Iedere aanbieder die aan de voorwaarden voldoet, mag ervan uitgaan dat het snoeihout in de betreffende week wordt opgehaald.

Voor de verwerking van het snoeihout als biomassa voor de energiecentrale, is het belangrijk dat u het hout volgens de voorwaarden aanbiedt (zie hieronder). Wanneer iedere aanbieder zich aan de afspraken houdt, maken we een goede stap in het belang van ons leefmilieu!

Voorwaarden

De voorwaarden om het snoeihout te laten ophalen zijn:
* Het snoeihout is afkomstig van onderhoud van erf- of landschappelijke beplantingen. Een erf- of landschappelijke beplanting is een beplanting in een landelijke omgeving die bestaat uit inheemse boom- en struiksoorten. Zon beplanting, of anders gezegd landschapselement, is bijvoorbeeld een houtwal, een houtsingel, een bomenrij langs landbouwgronden of een hoogstamfruitboomgaard.

* Het hout is afkomstig uit het buitengebied van Bernheze (dus buiten de bebouwde kommen van de kernen). De plaats van de komborden is hiervoor bepalend.

* Het is uitsluitend schoon snoeihout zonder blad. Wanneer er heel weinig droog blad aan de takken hangt is dat geen probleem. Coniferen, naaldbomen, bladhoudende takken (bijvoorbeeld Laurier), boomstronken, en timmerhout worden niet geaccepteerd. De reden hiervoor is dat dit soort hout niet verwerkt kan worden tot grondstof voor de energiecentrale.

* Aan het snoeihout mag geen zand/grond zitten. Daarom is het goed dat het op een (redelijk) droge plek wordt opgeslagen.
* Het hout mag maximaal zes meter vanaf een verharde weg op een hoop liggen, anders kan het niet geladen worden. Daarbij moet het wel op het eigen perceel liggen en niet op openbaar terrein. Wanneer u op uw perceel verharding heeft die vrij en goed toegankelijk is voor een vrachtauto, is het ook mogelijk om het snoeihout daar neer te leggen.

* De houthoop moet goed bereikbaar zijn zodat het met een kraan op een vrachtauto kan worden geladen. Let er bijvoorbeeld op dat het snoeihout niet tegen bomen aanligt.

* De aan te bieden hoop moet minimaal drie m3 groot te zijn, anders wordt het niet opgehaald. Combineren van kleine hoeveelheden op een plek is mogelijk.

* Bij het melden dient doorgegeven te worden: naam- en adresgegevens van de aanbieder, (mobiel) telefoonnummer waar men overdag bereikbaar is, adresgegevens van de locatie waar het snoeihout ligt en een inschatting van de hoeveelheid m3. Wanneer van de locatie geen adresgegevens kunnen worden opgegeven, moet een duidelijke beschrijving van de plek worden gegeven.

De belangrijkste voorwaarden nog even in het kort:
* schoon hout zonder blad of naalden;

* afkomstig van landschappelijke beplanting, buiten de bebouwde kom;
* op maximaal zes meter afstand van verharde weg (mag ook vrij toegankelijke erfverharding zijn).

Aanvraag ophalen snoeihout landschappelijke- en erfbeplanting