Universiteit Leiden

Tentoonstelling "Leren van Emblemen"

In de Universiteitsbibliotheek Leiden is tot en met 30 november gratis tijdens openingsuren van de bibliotheek de tentoonstelling Leren van Emblemen te bezichtigen. In de tentoonstelling wordt een selectie van unieke embleemboeken uit de zestiende tot en met de achttiende eeuw getoond.

Morele les
Een embleem bestaat uit een zinnebeeldige voorstelling in combinatie met een spreuk en een kort gedicht. Het embleem heeft als doel een morele les over te brengen over bijvoorbeeld politiek, religie of de liefde. Embleemboeken zijn bundelingen van emblemen. De meeste emblemen dateren uit de zestiende tot en met de achttiende eeuw, toen dit genre erg populair was in de Nederlanden en daarbuiten. Nu nog herkent men er spreekwoorden, normen en waarden in.

Recent onderzoek
Aanleiding voor de tentoonstelling is de verschijning van het boek Het schoolschrift van Pieter Teding van Berkhout, vergezicht op het gymnasiaal onderwijs in de zeventiende-eeuwse Nederlanden geschreven door mevrouw dr. A. Frank-van Westrienen. Zij speurde de bronnen na van de gedichten, opstellen, brieven en tekeningen die Pieter in zijn schrift gemaakt heeft. De collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden zijn daarbij een rijke bron voor haar geweest. Bijzondere aandacht krijgen de emblemen die door Pieter zijn nagetekend om spreuken te onthouden. Over de leerstof was tot nu toe alles uitsluitend uit de lesboeken bekend. Het schrift van Pieter voegt daar iets nieuws aan toe: de reactie van de leerling.

Feestelijke opening
De tentoonstelling wordt op 6 juli geopend met de presentatie van het boek van Frank-van Westrienen en lezingen door Prof.em.dr. C.H. Heesakkers (emeritus hoogleraar Neolatijn aan de Universiteit Leiden) en Prof.em.dr. K. Porteman (emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde (1550-1800) aan de K.U. Leuven, deskundige op het gebied van de embleemleer). Het boek is tijdens de aansluitende receptie verkrijgbaar bij een voor de gelegenheid speciaal ingerichte stand van Uitgeverij Verloren.

Embleemcollecties digitaal toegankelijk
De Universiteitsbibliotheek heeft onlangs de collectie embleemboeken toegevoegd aan de collectiebeschrijvingen van de afdeling Bijzondere Collecties door middel van Encoded Archival Description (EAD). De digitale beschrijving geeft een korte karakteristiek van de samenstelling van een collectie en de herkomst ervan. Een volgende stap zal zijn op item-niveau de collectie digitaal te presenteren.

Informatie over de Tentoonstelling

Lees meer over de achtergrond in de Nieuwsbrief van de Universiteit Leiden

Contact:
Paula de Vries
Universiteitsbibliotheek Leiden
Postbus 9501
2300 RA Leiden
Tel: 071 527 1585
Email:

Openingstijden 6 juli t/m 12 augustus:
Maandag t/m vrijdag: 8.30 - 17.00 uur
Zaterdag: 9.30 - 12.30 uur

Openingstijden 12 augustus t/m 30 november:
Maandag t/m vrijdag: 8.30 - 22.00 uur
Zaterdag: 9.30 - 17.00 uur
Zondag: 13:00 - 17:00