Gemeente Breda

Onderzoek doorstart wonen boven winkels

De gemeenteraad heeft bij vaststelling van de Woonvisie 2007-2010 het college van burgemeester en wethouders opdracht gegeven drie scenarios uit te werken voor wonen boven winkels. Het doel van het onderzoek is om te beoordelen of en in welke mate het project Wonen boven winkels een vervolg moet krijgen.

De drie scenario's bestaan uit het geen vervolg geven aan Kwaliteit Gebouwen Binnenstad of het project Kwaliteit Gebouwen Binnenstad voortzetten en een budget van EUR 2 miljoen beschikbaar stellen. Een derde mogelijkheid is het voortzetten van het project waarbij gezocht wordt naar samenwerking met private partijen, waarbij de gemeentelijk bijdrage beperkt is. Een andere aanleiding voor dit onderzoek is de recent verschenen erfgoedvisie `Erfgoed in context'. Het onderzoek moet in maart 2008 zijn afgerond. Dit staat in de startnotitie "Doorstart wonen boven winkels".

De aanpak van het onderzoek kent twee stappen. De eerste stap is om via een snelle inventarisatie een beter inzicht te krijgen in de doelen en de mogelijkheden voor een succesvolle aanpak . Hierbij wordt de kwaliteitsontwikkeling van het vastgoed en wonen boven winkels aan elkaar gekoppeld. Dit vertaalt zich in workshops met medewerkers van Bouw- en Woningtoezicht, organisaties van bewoners en ondernemers en een notitie over de doelen. Deze notitie is in januari gereed. De tweede stap is om bij het verkregen inzicht bijpassende instrumenten en middelen voor te stellen. Daarnaast wordt bekeken wat de effecten van de scenario's zijn. Het totale onderzoek is in maart 2008 afgerond.

Er bestaat op dit moment geen volledig inzicht in de nog resterende opgave voor de kwaliteit van de bestaande voorraad en ook niet voor wonen boven winkels. In de recent verschenen visie `Erfgoed in context' wordt ook gepleit voor het uitvoeren van een verkenning naar de kwaliteitsontwikkeling van het vastgoed in de Binnenstad.

In de Structuurvisie Binnenstad 1992 is aangegeven dat de kwaliteit van de gebouwen in de Binnenstad vaak slecht is en dat de leefbaarheid onder druk staat. Een oplossingsrichting was het wonen boven winkels. Vanaf 1997 is het project Kwaliteit Gebouwen Binnenstad operationeel. Wonen boven winkels maakt daar onderdeel van uit. In 2006 is het project afgerond omdat de gemeenteraad geen middelen meer beschikbaar heeft gesteld. Bij de vaststelling van de Woonvisie 2007-2010 heeft de gemeenteraad een amendement aangenomen, waarbij gevraagd wordt om voor het project `Wonen boven winkels' onderzoek te doen naar een doorstart.

Breda, 31 oktober 2007