Gemeente Rotterdam

Discotheek "Gay Palace" aan de Schiedamsesingel 139 moet met onmiddellijke ingang haar deuren sluiten. Burgemeester Opstelten heeft negatief beslist op de aanvraag om een exploitatievergunning.

Uit een onderzoek door het Landelijk Bureau BIBOB bleek dat aannemelijk is dat de exploitant van Gay Palace de aangevraagde vergunning gebruikt om gewin uit gepleegde strafbare feiten te verkrijgen. In dat geval geeft de wet BIBOB de burgemeester de mogelijkheid een vergunning te weigeren. "Gay Palace" kon tot op heden open blijven, omdat er door de burgemeester een voorlopige exploitatievergunning was afgegeven. Doort de weigering komt de voorlopige vergunning te vervallen.

De Wet BIBOB
De Wet BIBOB is sinds 1 juni 2003 van kracht en staat voor Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. De wet geeft Nederlandse gemeenten, provincies en ministeries de mogelijkheid om bij vergunningaanvragen en het verlenen van subsidies of opdrachten onderzoek te (laten) doen naar mogelijke criminele activiteiten. Wanneer er gevaar bestaat dat criminele activiteiten zullen plaatsvinden met gebruikmaking van de verleende vergunning, kan de overheid deze vergunning op grond van de Wet BIBOB weigeren of intrekken.

Rotterdams beleid
Gemeente Rotterdam zet het BIBOB-instrumentarium gericht in om ervoor te zorgen dat het in Rotterdam veilig uitgaan en veilig ondernemen is. Dat betekent dat de inzet van de Wet BIBOB nauw aansluit bij het gemeentelijke veiligheidsbeleid. Daar waar vanuit het veiligheidsbeleid extra aandacht uitgaat naar bepaalde straten of wijken vanwege verloedering of overlast, zullen ook de mogelijkheden die de Wet BIBOB biedt gericht worden ingezet.

Bron: Bestuursdienst, 31-10-2007