Openbaar Ministerie

Openbaar Ministerie in âs-Hertogenbosch in appèl tegen invrijheidsstelling zes verdachten

's-Hertogenbosch, 31 oktober 2007

Openbaar Ministerie in âs-Hertogenbosch in appèl tegen invrijheidsstelling zes verdachten


Het Openbaar Ministerie (OM) in âs-Hertogenbosch heeft met verbijstering kennis genomen van de beslissing van de rechtbank in âs-Hertogenbosch om in zes zaken waarbij een niet-benoemde rechter betrokken was de verdachten in vrijheid te stellen.


Het OM is het apert oneens met deze uitspraken. Het OM vindt het maatschappelijk onverantwoord om mensen, die verdacht worden van zeer ernstige misdrijven zoals moord, diefstal met geweld en verkrachting, in vrijheid te stellen op grond van een fout van de rechtbank om een formele benoeming van een rechter niet tijdig te regelen.

Het OM is van oordeel dat er wel degelijk een wettelijke basis gevonden kan worden om deze verdachten in voorlopige hechtenis te houden. Het OM heeft dan ook in alle zes zaken appèl tegen de beslissing van de raadkamer ingesteld.

Op 6 november 2007 zal het gerechtshof zich hierover in raadkamer buigen. Het gerechtshof zal op 6 november 2007 tevens op de openbare zitting de appèllen behandelen van de strafzaken waarin de rechtbank reeds eindvonnis had gewezen.

Vier van de zes verdachten zijn meerderjarig. Zij hebben bij hun invrijheidsstelling een dagvaarding meegekregen om te verschijnen op de zitting van de meervoudige kamer van de rechtbank op 7 november 2007.

De twee minderjarige verdachten zullen eveneens op zeer korte termijn worden gedagvaard.

Het OM stelt alles in het werk om de schade voor de slachtoffers zoveel mogelijk te beperken. De slachtoffers zijn onmiddellijk na de beslissing van de rechtbank geïnformeerd en politie en OM geven de slachtoffers alle zorg die mogelijk is.