Stadsdeel Amsterdam-Noord

Jongeren aan het werk dankzij uitzendbureau ff werken

Op woensdagochtend 31 oktober 2007 tekenen het Stadsdeel Amsterdam-Noord en Randstad Rentree het tweede contract rond het project ff werken, met als doel 150 jongeren te begeleiden naar een baan. Ongeveer 35 jongeren uit Noord hebben inmiddels een baan gevonden via het project ff werken. Zonder dit project waren deze jongeren waarschijnlijk nog steeds werkloos omdat ze tot een lastig bemiddelbare groep behoorden. Uitzendbureau ff werken is gestart in april 2006 en richt zich via onconventionele methoden op kansarm geachte jongeren. Nu blijkt dat veel van hen met goede begeleiding inderdaad aan het werk komen. Het uitzendbureau ff werken wordt grotendeels gefinancierd door de Dienst Werk en Inkomen (DWI).

Het stadsdeel wil de komende jaren met het uitzendbureau ff werken een baan verschaffen aan 100 jongeren in Noord van 18 tot 23 jaar en aan 50 jongeren van 23-27 jaar. Op langere termijn is het doel het realiseren van een snelle en duurzame instroom van jongeren uit Amsterdam-Noord op de arbeidsmarkt.

Stadsdeelvoorzitter Rob Post: "Deze samenwerking tussen stadsdeel, DWI en Randstad is uniek. We zijn in 2006 met een pilot begonnen, omdat we een groep werklozen jongeren niet bereikten via de reguliere aanpak. Dat we deze groep jongeren nu aan een baan hebben geholpen, vervult me met trots. In deze tijd mag niemand aan de kant staan. Werk maakt jongeren financieel zelfstandig en met een baan worden ze letterlijk voor hun talenten beloond."

Jongeren worden onder andere benaderd op straat en gescreend, en hebben daarna een uitgebreid vrijwillig intakegesprek. Met een rwo (re-integratie werkovereenkomst) tekenen jongeren die instromen bij ff werken een unieke overeenkomst voor 1 jaar met Randstad. Ze ontvangen maandelijks een vergoeding die afgeleid is van het minimumloon.

De jongeren worden zeer intensief getraind en begeleid in het zoeken naar werk. Zij krijgen cursussen en functiegerichte trainingen zoals sollicitatietraining, conflicthantering en feedback geven en ontvangen. Om jongeren te laten wennen aan reguliere arbeid biedt het project korte stages of werkervaringsplekken.

Jongeren uit de eerste groep, die in 2006 is gestart, zijn bijvoorbeeld aan het werk als caissière, magazijnmedewerker, postbezorger, administratief medewerker, elektromonteur of in de catering/horeca.