Productschap Margarine


Home

31.10.2007

Kabinet publiceert Besluit stimulering duurzame energieproductie

Het kabinet heeft maandag in het Staatsblad het Besluit stimulering duurzame energieproductie (SDE) gepubliceerd, de opvolger van de MEP-regeling. Het Besluit is een raamwet. Bij ministeriële regeling zullen nog nadere regels worden vastgesteld, waaronder het subsidieplafond voor hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbaar gas en elektriciteit uit WKK-installaties.

In het Besluit SDE (45 pagina's) worden de hoofdlijnen van het subsidieverstrekkingsbeleid voor de drie genoemde typen energie uiteengezet. Hernieuwbaar gas is een nieuwkomer in het rijtje voor subsidie in aanmerking komende vormen van energieopwekking. Er wordt aangegeven dat de minister op aanvraag subsidie kan verstrekken ter compensatie van het (nadelige) verschil tussen de gemiddelde kostprijs van de desbetreffende vorm van energieopwekking en de gemiddelde marktprijs in een bepaalde periode: de onrendabele top. Ook worden de voorwaarden aangegeven waaraan de te subsidiëren productie-installaties dienen te voldoen, en in welke gevallen er geen subsidie zal worden toegekend.

Om volumegroei te realiseren wordt de subsidie gericht op opties met een lage onrendabele top. Daarmee wordt immers een hogere kosteneffectiviteit van de ingezette middelen bereikt. Bovendien zal de subsidie worden gespreid over verschillende conversietechnieken om te voorkomen dat juist op het verkeerde paard wordt gewed. Bovendien zal er extra aandacht zijn voor opties die een krachtige en kosteneffectieve bijdrage kunnen leveren. Het betreft hier innovatieve opties die op afzienbare termijn rendabel kunnen worden en een goed lange-termijnperspectief hebben.

Verder wordt de mogelijkheid geboden om de duur van de subsidie te koppelen aan de verwachte gemiddelde technische levensduur van een productie-installatie, om kapitaalvernietiging te voorkomen, of de hoogte te variëren conform de variatie van de grondstofprijzen, om overstimulering dan wel stilvallen te voorkomen.

Duurzaamheidstoets
In artikel 63 wordt bepaald dat aan de subsidieontvanger rapportageverplichtingen kunnen worden opgelegd over de duurzaamheid van de voor energieopwekking ingezette biomassa. Hiertoe worden volgens de toelichting nadere toetsbare en verifieerbare criteria ontwikkeld die naast de CO2-balans ook elementen als biodiversiteit en milieuzorg bevatten. Bovendien kunnen bij vaststelling van te subsidiëren categorieën (aanvullende) eisen aan installaties worden gesteld t.a.v. luchtvervuilende emissies.

Het Besluit SDE is gebaseerd op artikel 3 van de Kaderwet EZ-subsidies, komt in de plaats van de mogelijkheid tot subsidieverlening op grond van hoofdstuk 5 van de Elektriciteitswet 1998 en treedt in werking op een nog bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. SenterNovem) zal het besluit namens EZ uitvoeren. Binnen vier jaar na inwerkingtreding van het besluit dient de minister een verslag te publiceren over de doeltreffendheid en effecten van het besluit.

Ministeriële regeling
De feitelijke invulling van het Besluit SDE middels een ministeriële regeling wordt eind dit jaar of begin 2008 verwacht. Hierin komen bijvoorbeeld de subsidieplafonds per categorie productie-installaties te staan en de categorieën die daadwerkelijk voor subsidie in aanmerking komen, maar ook de wijze van verdeling van het subsidiebudget over de aanvragers (volgorde van binnenkomst dan wel volgens rangschikking). Wordt gekozen voor een systeem van toekenning op grond van volgorde van binnenkomst, dan zal worden gewerkt met - mogelijk per categorie productie-installaties en per geval verschillende - basisbedragen per kWh. Valt de keus echter op volgorde van rangschikking, dan zal er worden gewerkt via een tendersysteem.

SenterNovem meldt dat Minister Van der Hoeven van Economische Zaken honderden miljoenen extra tot haar beschikking heeft voor het subsidiëren van duurzame energie op grond van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE) die in 2008 in werking moet treden. Vanaf 2012 gaat het om een jaarlijks structureel bedrag van 300 tot 350 miljoen euro.

Tot nu toe was al bekend dat voor de jaren 2008 tot en met 2011 in totaal 326 miljoen beschikbaar is voor deze nieuwe subsidieregeling. In 2008 is dit 14 miljoen euro, in 2011 loopt dat op tot 160 miljoen euro.

Minister Van der Hoeven is nu met minister Bos van Financiën overeengekomen dat middelen die vrijvallen uit de oude stimuleringsregeling voor duurzame energie, de MEP, hieraan worden toegevoegd.