Politie Midden- en West Brabant

Aanpak scooter en bromfiets overlast in Oosterhout

OOSTERHOUT NB, 31 oktober 2007

Aanpak scooter en bromfiets overlast in Oosterhout

OOSTERHOUT: In het kader van het project Brom Effe Normaal controleerde de Oosterhoutse politie in de maand oktober 48 bromfietsen. Bij slechts zeven bromfietsen werden geen gebreken of overtredingen vastgesteld. 26 brommers of scooters waren opgevoerd. Daardoor was het mogelijk om sneller te rijden dat de
constructiesnelheid toelaat. Sneller rijden kan gevaar opleveren omdat het frame en de remmen niet berekend zijn op die hogere snelheden. Bovendien produceren opgevoerde bromfietsen meestal ook meer lawaai dan is toegestaan.

De politie gebuikt een zogenaamde rollentestbank om de constructiesnelheid te meten. Vijf van de opgevoerde brommers/scooters waren dermate sterk opgevoerd dat ze sneller konden rijden dan 74 km/u. Dat was voor de politie reden om het kentekenbewijs in te vorderen. Het kentekenbewijs wordt in zon geval opgestuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De eigenaar krijgt dan vier weken de tijd om het voertuig te laten herkeuren. De brommer/scooter moet dan weer in originele staat zijn terug gebracht om het kentekenbewijs terug te krijgen. Alle bestuurders hebben hiervoor een proces-verbaal gekregen. Degene die overigens drie keer binnen 2 jaar wordt gepakt op een opgevoerde bromfiets, raakt het voertuig de derde keer onherroepelijk kwijt.

Verder er proces-verbaal opgemaakt voor de na volgende feiten:

2 x Geen verzekering

1 x Vals kenteken

2 x Niet in bezit rijbewijs/certificaat
8 x Geen Helm dragen (boete 50,-)

3 x Niet de rijbaan gebruiken (boete 50,-)

1 x Rijden door gesloten verklaring (boete 50,-)
1 x Negeren stopteken

2 x Uitlaat niet gasdicht (boete 100,-)

3 x Rijbewijs/bromfietscertificaat niet kunnen tonen 5 x Kentekenbewijs niet kunnen tonen (boete 25,-)

Naast dit repressieve optreden gaven agenten voorlichting over het project Brom Effe Normaal op drie middelbare scholen in Oosterhout. De leerlingen kregen daarbij les over veilig rijgedrag op hun bromfiets. Het ging om het Florijncollege, het Hanze College en de Zwaaikom.

Het project Brom Effe Normaal is een initiatief van de gemeente Oosterhout, de politie Midden- en West-Brabant, Bureau Halt en het Openbaar Ministerie.

Met extra controles, het opleggen van een alternatieve werkstraf en leerstraf, gecombineerd met een goede voorlichting wordt gestreefd naar een verkeersveiliger gedrag bij jeugdige bromfietsen. De verwachting is dat door het project leidt tot vermindering van het aantal verkeersongevallen waarbij bromfietsers betrokken zijn. Daarnaast is het terugdringen van overlast door bromfietsen ook een doelstelling. Dit alles onder het motto Brom effe Normaal!

De komende maanden blijft de Oosterhoutse politie het rijgedrag van jeugdige brommer- en scooterrijders controleren.

Auteur: Jeroen Steenmeijer