Koninklijke Nederlandse Schaakbond



De bezorging van Schaakmagazine 5

Bij het Bondsbureau komen deze week regelmatig telefoontjes binnen over de bezorging van Schaakmagazine. In Schaakmagazien van augustus stond vermeld dat het oktobernummer rond 26 oktober zou verschijnen. In verband met de overgang naar een andere postbezorger is het verschijningsschema van het blad echter aangepast. Het is de bedoeling dat Schaakmagazine van oktober deze week (week 44) bij u in de bus valt.

---

De nieuwe DGT 2010

DGT Projects heeft een nieuwe klok op de markt gebracht, de DGT 2010. Twee weken geleden zag ik de klok op de website en ik was direct verkocht. Dezelfde functionaliteit als de DGT 2000 met daarnaast de extra mogelijkheden van de DGT XL. Enige nadeel dat ik kon verzinnen was dat de klok niet samenwerkt met de digitale borden, maar dat is voor de gewone clubschaker irrelevant.

Nu heb ik de nieuwe klok voor me staan. Ik blijf enthousiast over het uiterlijk, moet wel wennen aan de nieuwe hefboom. Deze voelt anders aan, maar als ik de 2000 ernaast zet, gaat de voorkeur uit naar de 2010.

Direct probeer ik het speeltempo van de toekomst te programmeren. Helaas herhaalt DGT Projects de oude kwaal dat de handleiding niet uitblinkt in duidelijkheid. Na wat prutsen lukt het me onder programma 12 het volgende te programmeren: 1e tijdscontrole: 40 zetten in 2 uur, 2e tijdscontrole: 55 minuten + 5 sec per zet vanaf de tweede tijdsperiode. Het is ook mogelijk een speeltempo met twee normale tijdscontroles en dan een derde met Fischer te programmeren (14). Deze klok kan dus alle gangbare controles aan!

Wat verder opviel:

* Het aan/uit knopje zit aan de andere zijde van de klok (t.o.v. de 2000), ik ben gewend dit knopje blind in te drukken en grijp telkens mis.

* Een groot display dat onder alle hoeken leesbaar blijft en veel nuttige extra informatie weergeeft, zoals het woord bonus bij het Fischer-tempo.

* De + en - knop zoals de XL ook al had. Verder twee extra knoppen voor pauze/start en voor bevestiging van de keuzes. Makkelijk bedienbaar. Voor arbiters die niet zeker weten of de klok goed ingesteld is, is een simpele druk op de meest rechtse knop voldoende om het programmanummer te zien.

* De batterijen worden tegenwoordig meegeleverd (de klok is dus in feite goedkoper dan de oude 2000) en de gammele batterijhouder is er niet meer.

De duurzaamheid kon ik natuurlijk niet testen, maar aan het apparaat kan op het eerste gezicht maar een ding kapot gaan en dat is de hefboom. Ziet er dus veelbelovend uit.
Koos Stolk, Internationaal Arbiter

---