Stichting Natuur en Milieu

31 oktober 2007 - Door de import van goedkope Nederlandse uien en aardappelen worden kleine boeren uit Senegal in hun eigen land uit de markt geconcurreerd. Vandaag en morgen zijn mede daarom Afrikaanse boerenorganisaties te gast in Nederland. Zij pleiten voor meer kansen voor kleine boeren en tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De workshops waaraan onder andere ook voedselbedrijven meedoen worden georganiseerd door Pesticide Action Network (PAN) en Stichting Natuur en Milieu.

Landbouw is de ruggengraat van de meeste Afrikaanse economieën. In deze sector moet ook de basis voor Afrikaanse ontwikkeling gelegd worden. In plaats daarvan is het boerenbestaan in gevaar vanwege de oneerlijke internationale markt en vanwege het gebruik van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen. Deze worden verkocht zonder de juiste waarschuwingen en informatie.

Meer dan 45 miljoen Afrikanen verdienen hun brood met het verbouwen van fruit en groenten voor de Europese markt. Hieronder veel kleinschalige arme boeren, grotendeels vrouwen. Ze kunnen meestal meer verdienen met de export van deze producten dan met het verbouwen van traditionele gewassen als thee en koffie. Maar ze vrezen nu dat Europese normen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en herkomstinformatie gebruikt worden om de import naar Europa tegen te gaan. Tegelijkertijd voeren milieuorganisaties in Nederland en Europa campagnes om supermarkten aan te zetten tot het nemen van maatregelen in de ketens. Een van de centrale vragen tijdens de workshops is dan ook of deze twee visies met elkaar strijdig zijn of dat er mogelijkheden zijn om de voedselketens groener en gezonder te maken en ook de kleinschalige Afrikaanse boeren te steunen.

Kleinschalige boeren in Senegal hebben ook problemen vanwege de import van goedkope Nederlandse uien en aardappelen die vaak verkocht worden onder de kostprijs voor lokale productie. Zo kunnen zij onmogelijk concurreren met de Nederlanders. Een ander probleem is dat er alleen wat ontwikkelingsgeld gaat naar de boeren om te kunnen voldoen aan strengere Europese eisen voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Maar er is bijna geen aandacht en geld voor investeringen in voedselveiligheid voor Afrikaanse consumenten en voor het voorkomen van vergiftiging van de boeren die voor de lokale markt werken. Boeren die biologisch of met weinig bestrijdingsmiddelengebruik werken, hebben het zwaar om een positie op de markt te verwerven en zo voldoende inkomsten voor hun productie te genereren.

De workshops worden gehouden op 31 oktober en 1 november in Utrecht. Het Pesticide Action Network (PAN) United Kingdom, PAN Africa in Senegal, PAN Germany en Natuur en Milieu organiseren de ontmoeting als onderdeel van het gezamenlijke project Food & Fairness: Changing supply chains for African livelihoods and environment. Er zijn deelnemers van vier Afrikaanse organisaties die met kleinschalige boeren werken, Europese voedselproducenten, ontwikkelingsorganisaties en milieuorganisaties. De deelnemers komen uit Senegal, Ghana, Benin and Kenya. Zij zijn te interviewen op 1 en 2 november.

Informatie over de Afrikaanse gasten (Engelstalig):

Dr Abou Thiam, Director of PAN Africa Regional Centre, in Senegal. PAN Africa has trained several hundred women farmers in Integrated Pest Management for vegetables, as a way to reduce the levels of highly toxic pesticides used on local vegetables. PAN Africa plays an active advocacy and training role in the Africa Stockpiles Programme to get rid of the 50,000 tons of obsolete, toxic pesticides polluting soil and water in thousands of sites across the continent.

Mr Samuel Adimado coordinates the Ghana Organic Agriculture Network (GOAN). GOAN has trai-ned hundreds of small and medium scale farmers in organic techniques for vegetables, cocoa and cereals, for local markets. GOAN is now working to develop export opportunities for their organic farmers and to encourage the Ghanaian government to support organics for poverty reduction.

Mr Laurent Glin from the Organisation for Promotion of Organic Farming in Benin (OBEPAB). OBE-PAB has been working for over 10 years in getting organic cotton from small-scale farmers into certified cotton and clothing products sold in Europe. Organic cotton improves health, welfare and food security of poor farming communities, empowers women farmers and prevents environmental contamination.

Dr Brigitte Nyambo heads the Technology Transfer unit at African Insect Science for Food and Health (ICIPE) in Kenya. ICIPE researches methods for safer pest management that are suitable for Africas small-scale farmers and livestock herders. Dr Nyambo works with small-scale farmers growing vegetables for export and local markets and collaborates with AfriCert, one of the first African owned certification agencies, auditing conventional and organic produce.

The project Food & Fairness: Changing supply chains for African livelihoods and environment aims to generate support for safer and more sustainable farming systems that enhance the livelihoods of African women and men farmers and supply the quality of food that consumers demand. It looks at responsibilities through the food supply chain in relation to food safety, ethical trade, corporate practices, consumer demands and regulatory changes in Europe, with a focus on vegetables and coffee.
http://www.pan-uk.org/Projects/Fairness/

Publicatiedatum: 31-10-2007