31 oktober 2007 - Door de import van goedkope Nederlandse uien en
aardappelen worden kleine boeren uit Senegal in hun eigen land uit de
markt geconcurreerd. Vandaag en morgen zijn mede daarom Afrikaanse
boerenorganisaties te gast in Nederland. Zij pleiten voor meer kansen
voor kleine boeren en tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De
workshops waaraan onder andere ook voedselbedrijven meedoen worden
georganiseerd door Pesticide Action Network (PAN) en Stichting Natuur
en Milieu.
Landbouw is de ruggengraat van de meeste Afrikaanse economieën. In
deze sector moet ook de basis voor Afrikaanse ontwikkeling gelegd
worden. In plaats daarvan is het boerenbestaan in gevaar vanwege de
oneerlijke internationale markt en vanwege het gebruik van gevaarlijke
bestrijdingsmiddelen. Deze worden verkocht zonder de juiste
waarschuwingen en informatie.
Meer dan 45 miljoen Afrikanen verdienen hun brood met het verbouwen
van fruit en groenten voor de Europese markt. Hieronder veel
kleinschalige arme boeren, grotendeels vrouwen. Ze kunnen meestal meer
verdienen met de export van deze producten dan met het verbouwen van
traditionele gewassen als thee en koffie. Maar ze vrezen nu dat
Europese normen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en
herkomstinformatie gebruikt worden om de import naar Europa tegen te
gaan. Tegelijkertijd voeren milieuorganisaties in Nederland en Europa
campagnes om supermarkten aan te zetten tot het nemen van maatregelen
in de ketens. Een van de centrale vragen tijdens de workshops is dan
ook of deze twee visies met elkaar strijdig zijn of dat er
mogelijkheden zijn om de voedselketens groener en gezonder te maken en
ook de kleinschalige Afrikaanse boeren te steunen.
Kleinschalige boeren in Senegal hebben ook problemen vanwege de import
van goedkope Nederlandse uien en aardappelen die vaak verkocht worden
onder de kostprijs voor lokale productie. Zo kunnen zij onmogelijk
concurreren met de Nederlanders. Een ander probleem is dat er alleen
wat ontwikkelingsgeld gaat naar de boeren om te kunnen voldoen aan
strengere Europese eisen voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Maar er is bijna geen aandacht en geld voor investeringen in
voedselveiligheid voor Afrikaanse consumenten en voor het voorkomen
van vergiftiging van de boeren die voor de lokale markt werken. Boeren
die biologisch of met weinig bestrijdingsmiddelengebruik werken,
hebben het zwaar om een positie op de markt te verwerven en zo
voldoende inkomsten voor hun productie te genereren.
De workshops worden gehouden op 31 oktober en 1 november in Utrecht.
Het Pesticide Action Network (PAN) United Kingdom, PAN Africa in
Senegal, PAN Germany en Natuur en Milieu organiseren de ontmoeting als
onderdeel van het gezamenlijke project Food & Fairness: Changing
supply chains for African livelihoods and environment. Er zijn
deelnemers van vier Afrikaanse organisaties die met kleinschalige
boeren werken, Europese voedselproducenten, ontwikkelingsorganisaties
en milieuorganisaties. De deelnemers komen uit Senegal, Ghana, Benin
and Kenya. Zij zijn te interviewen op 1 en 2 november.
Informatie over de Afrikaanse gasten (Engelstalig):
Dr Abou Thiam, Director of PAN Africa Regional Centre, in Senegal. PAN
Africa has trained several hundred women farmers in Integrated Pest
Management for vegetables, as a way to reduce the levels of highly
toxic pesticides used on local vegetables. PAN Africa plays an active
advocacy and training role in the Africa Stockpiles Programme to get
rid of the 50,000 tons of obsolete, toxic pesticides polluting soil
and water in thousands of sites across the continent.
Mr Samuel Adimado coordinates the Ghana Organic Agriculture Network
(GOAN). GOAN has trai-ned hundreds of small and medium scale farmers
in organic techniques for vegetables, cocoa and cereals, for local
markets. GOAN is now working to develop export opportunities for their
organic farmers and to encourage the Ghanaian government to support
organics for poverty reduction.
Mr Laurent Glin from the Organisation for Promotion of Organic Farming
in Benin (OBEPAB). OBE-PAB has been working for over 10 years in
getting organic cotton from small-scale farmers into certified cotton
and clothing products sold in Europe. Organic cotton improves health,
welfare and food security of poor farming communities, empowers women
farmers and prevents environmental contamination.
Dr Brigitte Nyambo heads the Technology Transfer unit at African
Insect Science for Food and Health (ICIPE) in Kenya. ICIPE researches
methods for safer pest management that are suitable for Africas
small-scale farmers and livestock herders. Dr Nyambo works with
small-scale farmers growing vegetables for export and local markets
and collaborates with AfriCert, one of the first African owned
certification agencies, auditing conventional and organic produce.
The project Food & Fairness: Changing supply chains for African
livelihoods and environment aims to generate support for safer and
more sustainable farming systems that enhance the livelihoods of
African women and men farmers and supply the quality of food that
consumers demand. It looks at responsibilities through the food
supply chain in relation to food safety, ethical trade, corporate
practices, consumer demands and regulatory changes in Europe, with a
focus on vegetables and coffee.
http://www.pan-uk.org/Projects/Fairness/
Publicatiedatum: 31-10-2007
Stichting Natuur en Milieu