Werkgeversvereniging AWVN

Onderzoek naleving WAV 2006 gedateerd

Datum: 22 oktober 2007

Medio oktober heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het rapport Naleving van de Wet Arbeid Vreemdelingen in 2006 aan de Tweede Kamer gestuurd en daaraan de conclusie verbonden dat de open grenzen werkgevers niet afhouden van het in dienst nemen van illegalen.
AWVN plaatst echter kanttekeningen bij de actualiteit van het onderzoek, nu dit slechts betrekking heeft op de periode van vóór het openstellen van de grenzen voor onderdanen uit de Midden- en Oosteuropese landen.

In het onderzoek Naleving van de Wet Arbeid Vreemdelingen in 2006 heeft de minister van SZW bij werkgevers de vraag neergelegd wat het motief is voor de inzet van illegale werknemers. Belangrijke conclusie uit dit rapport is dat de voornaamste reden van werkgevers voor inhuur van illegalen het financiële motief zou zijn. Illegalen zouden goedkoper zijn en harder werken. Controle op illegale werknemers en het uitdelen van boetes blijft daarom belangrijk, aldus de minister.

AWVN betreurt de wijze waarop het rapport in de publiciteit is gekomen. Dat geldt met name voor de richting die de minister aan het rapport heeft gegeven. Zo neemt de minister het standpunt in dat de open grenzen werkgevers niet afhouden van het indienstnemen van illegalen. De minister concludeert op basis van een onderzoek dat slechts betrekking heeft op het jaar 2006, het jaar waarin voor onderdanen uit de Midden- en Oost Europese landen nog geen vrij werknemersverkeer van toepassing was.

Inmiddels geldt sinds 1 mei 2007 voor onderdanen uit de Midden- en Oost Europese landen wel vrij verkeer van werknemers en mogen werknemers uit deze landen derhalve legaal in Nederland werkzaam zijn. In het onderzoek is echter op geen enkele wijze onderzocht of sinds 1 mei 2007 het arbeidspotentieel van de MOE-landen een adequaat alternatief biedt voor illegale inhuur van werknemers. AWVN is dan ook van mening dat het onderzoek gedateerd is en derhalve geen rechtvaardiging biedt om het standpunt in te nemen dat open grenzen werkgevers niet afhouden van het in dienst nemen van illegalen. Een actuele uitspraak over de motieven van inhuur van illegale werknemers is wat AWVN betreft alleen mogelijk op basis van actueel onderzoek.