Gemeente Heusden


Gemeentelijke samenwerking voor verbetering afslag Drunen-West 31 oktober 2007

Gemeentelijke samenwerking voor verbetering afslag Drunen-West

Een volledige aansluiting op de A59 bij Drunen-West. Dat is de inzet van de samenwerking die de gemeenten Waalwijk en Heusden zijn aangegaan. Verkeerswethouder J. van der Groos van Waalwijk en zijn Heusdense collega M. Buijs zetten woensdag 31 oktober hun handtekening onder de intentieverklaring.

Beide gemeenten hebben hun samenwerking ondergebracht in het project Tangent Drunen-Waalwijk. Dit project betreft in eerste instantie de aanleg van een verbindingsweg tussen de A59 ter hoogte van de afslag Drunen-West en de Overlaatweg. Uiteindelijk moet er een volledige aansluiting op de A59 komen. Op dit moment kan alleen het verkeer van en naar Waalwijk van de afslag gebruik maken.

Inspanningsverplichting
Met de samenwerkingsovereenkomst verplichten beide gemeenten zich ook in te spannen om een parallelweg tussen Drunen-West en Waalwijk, ten noorden van de A59 tot stand te brengen. Daarnaast moeten de gezamenlijke inspanningen leiden tot de realisatie van een robuuste ecologische verbindingszone ten oosten en parallel aan het Drongelens Kanaal.

Met de voorgenomen verkeerskundige ingrepen wordt een aantal problemen in de verkeersafwikkeling in Waalwijk en Drunen opgelost. Zo leidt de volledige afslag bij Drunen-West voor aanzienlijk minder verkeershinder in de stadsdelen Waalwijk-Oost en Waalwijk-Centrum. Door tussen de A59 en de Overlaatweg een verbindingsweg aan te leggen wordt bovendien de Eindstraat in Drunen sterk ontlast. Op dit moment maakt nagenoeg al het verkeer dat via de afslag Drunen-West het dorp in of uit rijdt, gebruik van de Eindstraat. Met de aanleg van de volledige afslag bij Drunen-West komen de huidige aansluitingen Waalwijk-Centrum en Waalwijk-Oost te vervallen.

Corridorstudie
De ondertekening van de intentieverklaring houdt nauw verband met de Corridorstudie A59 die de provincie, de gemeenten 's-Hertogenbosch, Waalwijk en Heusden, Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten en Waterschap Aa en Maas gezamenlijk gaan uitvoeren. Dit samenwerkingsverband beoogt de integrale aanpak van een aantal problemen rond de autosnelweg.

"Ik ben erg blij met deze overeenkomst", reageert wethouder Buijs. "Dit soort grote infrastructurele problemen kun je alleen aanpakken als je nauw met elkaar samenwerkt." Van Groos: "Door samen op te trekken kunnen gemeenten en natuur- en milieuverenigingen tot een aanzienlijke verbetering voor milieu en verkeer komen." Geplaatst op: 31 oktober 2007