Radboud Universiteit Nijmegen

Persbericht

Pb 07 32
Nijmegen, 31 oktober 2007

Prof. dr. Judith Wolf benoemd tot hoogleraar Maatschappelijke Zorg

Prof. dr. J.R.L.M.(Judith) Wolf (1957) is met ingang van 1 september 2007 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Medische Wetenschappen / UMC St Radboud met als leeropdracht Maatschappelijke Zorg.

Prof. Wolf richt zich op de wetenschappelijke onderbouwing van maatschappelijke zorg voor sociaal kwetsbare mensen met meervoudige problemen die zich moeilijk staande kunnen houden in de samenleving en uit zichzelf niet geneigd zijn hulp te vragen. Specifiek richt de leerstoel zich op groepen daklozen, zwerfjongeren, langdurig verslaafden en mensen met geweldservaringen in de privésfeer. De focus ligt op de velden van de opvang (maatschappelijke opvang en vrouwenopvang) en de openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ). Naast onderzoek zal prof. Wolf zich richten op onderwijs en zal zij voor de sector relevante maatschappelijke functies vervullen, zoals deelname aan commissies (bijvoorbeeld Taskforce Armoede in gemeenten) en voorzitterschappen van begeleidingscommissies bij onderzoek.

Judith Wolf is al sinds 2001 bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Het betreft hier een omzetting naar een leeropdracht op persoonlijke titel. Haar leerstoel is gesitueerd binnen het Nijmegen Centre for Evidence-Based Practice (afdeling sociale geneeskunde). De leerstoel wordt financieel ondersteund door de Federatie Opvang en de Parnassia/St Bavo Groep.

Judith Wolf heeft haar werkzaamheden bij het Trimbos-instituut in Utrecht beëindigd en gaat bij het UMC St Radboud leiding geven aan het Onderzoekscentrum Maatschappelijke Zorg (OMZ). Dit is een landelijk opererend instituut gericht op de verwerving en overdracht van wetenschappelijke kennis over de omvang en het profiel van (groepen) sociaal kwetsbare mensen, processen van sociale uitsluiting, dakloosheid en huiselijk geweld, en de ontwikkeling en toetsing van effectieve, efficiënte en passende interventies. Begin dit jaar kreeg Judith Wolf en haar team veel aandacht voor het onderzoek naar de kwaliteit van de vrouwenopvang voor mishandelde vrouwen.

Op 1 maart dit jaar ging bij het Onderzoekscentrum (OMZ) het Kenniscentrum Opvang & OGGZ van start, een initiatief van de leerstoel van Wolf en acht opvanginstellingen. De partijen hebben zich verenigd om te werken aan kennisontwikkeling en kwaliteitsverhoging van de opvang en de OGGZ, en de wetenschappelijke onderbouwing van het methodisch werken bij kwetsbare mensen.

Noot voor de pers

Contact: prof. dr. J.R.L.M. Wolf, J.Wolf@sg.umcn.nl, tel.(024) 3614312
Secretariaat OMZ: Mevr. T. (Tilly) Pouwels: tel. (024) 3614365

Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen, tel. (024) 361 6000, email: wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl