Kastelen stoppen met Middeleeuwse praktijken
(31 oktober 2007)
De grootste kastelencateraar 'kasteelfeesten.nl' stopt met het
serveren van foie gras. De cateraar reageerde in een brief aan Wakker
Dier dat zij "zijn geschrokken van de wreedheid waarmee deze levers
worden verkregen." Het bedrijf verzorgt jaarlijks zo'n 350 bedrijfs-
en bruiloftsfeesten in 8 kastelen en andere locaties en heeft daarmee
zo'n 60.000 gasten per jaar. Hanneke van Ormondt (Wakker Dier): "Nu
zelfs kastelen deze middeleeuwse praktijk bannen, kunnen moderne
restaurants toch niet achterblijven?"
In Nederland is de productie van foie gras vanwege dierenleed
verboden. Ook vele winkel- en horecabedrijven laten foie gras links
liggen. Bijenkorf sloot zich afgelopen kerst aan bij goed gezelschap
van onder meer Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah, het
restaurant in de Tweede Kamer, Le Cirque van Joop van den Ende en
sterkok Kranenborg, Rabobank, G7 (horeca-organisatie van 175
toprestaurants) en vele restaurants. Uit onderzoek dat Wakker Dier
vlak voor kerst presenteerde, blijkt dat consumenten in overgrote
meerderheid foie gras beoordelen als `het meest foute kerstgerecht'.
Hoewel wereldwijd de verontwaardiging over foie gras toeneemt en het
product in veel landen verboden is, nam in Frankrijk de verkoop en
export in 2006 met 7% toe. De productie lag op 19.552 ton. Frankrijk
is hiermee goed voor 75% van de wereldmarkt van foie gras, gevolgd
door Bulgarije en Hongarije.
Voor de productie van foie gras worden eenden en ganzen met trechters
en buizen 2 tot 3 weken lang meermalen per dag pneumatisch
gedwangvoederd. Zo worden de levers in enkele weken tijd vijf tot tien
keer groter dan normaal. Dagelijks wordt ongeveer één vierde van het
lichaamsgewicht aan vette maïsbrij naar binnen gepompt. Hierdoor
ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants
als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers
van de Europese Commissie al dat de productie van foie gras gepaard
gaat met veel dierenleed. Zij constateerden vaak verwondingen aan de
slokdarm aan het begin van de dwangvoederperiode als de ganzen en
eenden nog een kokhalsreflex hebben. De dieren worden zo vet dat
sommige aan het eind amper nog kunnen lopen. Door de afgedwongen
vervetting stopt de lever met functioneren. Tijdens het dwangvoederen
ontstaan vaak spijsverteringsziektes, 'wet neck' (abnormale
vetuitscheiding) en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of
draadgazen rooster. Bij aankomst in de slachterij blijkt dat 30 tot
70% van de dieren botbreuken en kneuzingen hebben. 40 tot 70% van de
dieren heeft ernstige verwondingen aan de keel en nek vanwege de
buisvoedering. Tijdens de dwangvoedering stijgt de sterfte met een
factor 10-20.
Stichting Wakker Dier