Stichting Wakker Dier

Kastelen stoppen met Middeleeuwse praktijken
(31 oktober 2007)
De grootste kastelencateraar 'kasteelfeesten.nl' stopt met het serveren van foie gras. De cateraar reageerde in een brief aan Wakker Dier dat zij "zijn geschrokken van de wreedheid waarmee deze levers worden verkregen." Het bedrijf verzorgt jaarlijks zo'n 350 bedrijfs- en bruiloftsfeesten in 8 kastelen en andere locaties en heeft daarmee zo'n 60.000 gasten per jaar. Hanneke van Ormondt (Wakker Dier): "Nu zelfs kastelen deze middeleeuwse praktijk bannen, kunnen moderne restaurants toch niet achterblijven?"

In Nederland is de productie van foie gras vanwege dierenleed verboden. Ook vele winkel- en horecabedrijven laten foie gras links liggen. Bijenkorf sloot zich afgelopen kerst aan bij goed gezelschap van onder meer Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah, het restaurant in de Tweede Kamer, Le Cirque van Joop van den Ende en sterkok Kranenborg, Rabobank, G7 (horeca-organisatie van 175 toprestaurants) en vele restaurants. Uit onderzoek dat Wakker Dier vlak voor kerst presenteerde, blijkt dat consumenten in overgrote meerderheid foie gras beoordelen als `het meest foute kerstgerecht'.

Hoewel wereldwijd de verontwaardiging over foie gras toeneemt en het product in veel landen verboden is, nam in Frankrijk de verkoop en export in 2006 met 7% toe. De productie lag op 19.552 ton. Frankrijk is hiermee goed voor 75% van de wereldmarkt van foie gras, gevolgd door Bulgarije en Hongarije.

Voor de productie van foie gras worden eenden en ganzen met trechters en buizen 2 tot 3 weken lang meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd. Zo worden de levers in enkele weken tijd vijf tot tien keer groter dan normaal. Dagelijks wordt ongeveer één vierde van het lichaamsgewicht aan vette maïsbrij naar binnen gepompt. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de productie van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Zij constateerden vaak verwondingen aan de slokdarm aan het begin van de dwangvoederperiode als de ganzen en eenden nog een kokhalsreflex hebben. De dieren worden zo vet dat sommige aan het eind amper nog kunnen lopen. Door de afgedwongen vervetting stopt de lever met functioneren. Tijdens het dwangvoederen ontstaan vaak spijsverteringsziektes, 'wet neck' (abnormale vetuitscheiding) en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. Bij aankomst in de slachterij blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken en kneuzingen hebben. 40 tot 70% van de dieren heeft ernstige verwondingen aan de keel en nek vanwege de buisvoedering. Tijdens de dwangvoedering stijgt de sterfte met een factor 10-20.