Gemeente Veenendaal



Uitbreiding gemeentehuis duurzaam en flexibel

Het voorlopig ontwerp voor de uitbreiding van het gemeentehuis is klaar. Burgemeester en wethouders zijn tevreden met het ontwerp van Inbo architecten. In het programma van eisen staat dat de inwoners van Veenendaal en de dienstverlening aan de klanten van de gemeente centraal moeten staan in het gemeentehuis.

De uitbreiding van het gemeentehuis moet aansluiten op ontwikkelingen in de samenleving. Zo wordt er niet alleen in Veenendaal, maar landelijk gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van dienstverlening door de overheid. Op het centrale binnenplein kunnen inwoners straks terecht voor bijna alle gemeentelijke producten, diensten en informatie.

Daarnaast komt er ook ruimte voor commerciële instellingen, die te maken hebben met het werk van de gemeente. Zo worden de mogelijkheden tot het oprichten van een bedrijfsverzamelgebouw Werk en Inkomen (met het CWI, de UWV etc.) onderzocht. Door die voorzieningen centraal en samen te huisvesten, wordt het overzichtelijker voor de inwoners. Door de uitbreiding van het gemeentehuis kunnen alle kantoormedewerkers van de gemeente straks op één centrale plek worden gehuisvest. Die werken nu nog verspreid over drie locaties: in het Dienstenkantoor aan de J.G. Sandbrinkstraat, in De Rozenbottel aan de Laan der Techniek en in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein.

entree gemeentehuis.jpg

Duurzaam gebouw

Van de architect werd verwacht dat hij de uitbreiding van het gemeentehuis goed zou laten aansluiten op de kwaliteit van de andere gebouwen in Brouwerspoort. Onder de uitbreiding van het gemeentehuis komt een parkeergarage.
Ook wordt bij de nieuwbouw gestreefd naar een duurzaam gebouw, niet alleen als het gaat om milieuaspecten zoals het energieverbruik. Het moet ook een flexibel gebouw zijn, zodat het met de gemeentelijke organisatie kan meegroeien, waarbij de gebruikskosten zo laag mogelijk blijven.

Als de gemeenteraad er op 13 december ook mee instemt, kan het voorlopig ontwerp worden uitgewerkt tot het definitieve ontwerp. Dan wordt ook de inrichting van het gebouw ingetekend. Het is de bedoeling dat er eind 2008 wordt begonnen met de bouw, zodat het in de loop van 2010 in gebruik kan worden genomen.