Nieuwe norm voor kankerpreventie van World Cancer Research Fund


Amsterdam, 20071031 -- Ingesleten leefgewoontes en onwetendheid over voeding verhogen het risico op kanker. Dat blijkt uit het onderzoek `Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective', van het World Cancer Research Fund (WCRF). De resultaten van dit wereldwijde onderzoek geven de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het verband tussen voeding, beweging en de preventie van kanker. De presentatie van de resultaten vindt vandaag plaats in Londen, Washington DC, Beijing, Hongkong en Amsterdam. In Amsterdam wordt de presentatie verzorgd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, het Nederlandse onderdeel van het WCRF.

Een internationaal expert panel van 21 gerenommeerde wetenschappers werkte vijf jaar aan het combineren en interpreteren van de resultaten van ruim 7.000 studies naar oorzaak en preventie van kanker. In Nederland is prof. dr. ir. Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam betrokken bij dit expert panel. Hij is een van de sprekers over de resultaten van het onderzoek op de persconferentie in Amsterdam. Ook zal dr. ir. Ellen Kampman van Wageningen Universiteit speciale aandacht geven aan de methodologie van het onderzoek.

Preventie van kanker is mogelijk
Het onderzoek geeft een unieke verzameling resultaten waarin wereldwijd alle relevante onderzoeken over het verband tussen kanker en leefstijl zijn meegenomen.
Prof. Seidell: "Mensen zullen hun leefgewoontes moeten aanpassen als ze risico op kanker willen verminderen. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft naar aanleiding van de resultaten van dit onderzoek belangrijke aanbevelingen opgesteld die daarbij kunnen helpen. Deze gaan voor een deel over leefgewoontes zoals overgewicht en tekort aan beweging waarvan we al weten dat ze slecht voor de gezondheid zijn. Dat ze nu ook bewezen bijdragen aan het risico op kanker, maakt dat alleen nog maar alarmerender. Daarnaast zijn er nieuwe overtuigende bewijzen gevonden voor het verband tussen bepaalde soorten welvaartsvoedsel en het risico op kanker."
Resultaten
Opvallende bevindingen van het onderzoek `Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective' zijn dat:
* er overtuigend bewijs is voor het verband tussen de aanwezigheid van overtollig lichaamsvet en het risico op darm-, nier-, alvleesklier-, slokdarm-, borst- en baarmoederhalskanker;
* het aannemelijk is dat consumptie van rood vlees (rund-, varkens-, geiten- en lamsvlees) het risico op darmkanker significant verhoogt;
* er overtuigend bewijs is voor het verband tussen de consumptie van bewerkt en/of behandeld vlees (de meeste vleeswaren en worst) en het krijgen van darmkanker;
* er overtuigend bewijs is dat vrouwen die hun kind(eren) borstvoeding geven minder risico lopen op het krijgen van borstkanker;
* er overtuigend bewijs is voor het verband tussen alcoholische dranken en het risico op mond-, larynx-, keelholte- en slokdarmkanker. Ook consumptie van kleine hoeveelheden alcohol vergroot het risico op deze vormen van kanker.

Het onderzoek toont niet alleen het verband aan tussen de genoemde leefstijl en kanker. Ook hebben de onderzoekers tien belangrijke aanbevelingen geformuleerd voor het voorkomen van de in het rapport genoemde soorten kanker. De belangrijkste daarvan zijn:
* Streef naar een slank postuur, maar vermijd ondergewicht.
* Neem iedere dag minimaal een half uur lichaamsbeweging.
* Vermijd dranken met suiker. Beperk de consumptie van calorierijk voedsel - met name van bewerkt voedsel met veel toegevoegde suikers, een laag vezelgehalte of een hoog vetgehalte.
* Beperk de consumptie van rood vlees (zoals rund-, varkens-, geiten- en lamsvlees) en vermijd bewerkt vlees.
* Beperk als u alcohol drinkt het aantal glazen per dag tot 2 voor mannen en 1 voor vrouwen.

Internationaal toezicht
De onderstaande resultaten en de aanbevelingen die volgen uit het onderzoek `Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective' van het World Cancer Research Fund zijn tot stand gekomen onder toezicht van de volgende organisaties: World Health Organization (WHO), de Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations (UN), de UN Children's Fund (UNICEF), de International Union of Nutritional Sciences (IUNS), de UICC (Union Internationale Contre le Cancer) en de International Food Policy Research Institute (IFPRI).

Voorlichting
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zal met de resultaten en aanbevelingen uit dit onderzoek voorlichting blijven geven in de vorm van uitgebreide educatie- en communicatieprogramma's voor miljoenen mensen in Nederland.

Een samenvatting van het onderzoek en de aanbevelingen kunt u downloaden op www.wcrf.nl

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Het World Cancer Research Fund is een netwerkorganisatie met vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Hongkong, Frankrijk en Nederland. In Nederland is de organisatie bekend onder de naam Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL). Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is gespecialiseerd in de preventie van kanker door gezonde voeding en daarbij behorende leefstijl. Meer informatie is te lezen op www.wcrf.nl





Wereld Kanker Onderzoek Fonds