Rabobank verkoopt Alex Beleggersbank aan BinckBank

31/10/2007 07:44



Rabobank Nederland



Alex blijft als apart merk bestaan

Rabobank Nederland verkoopt Alex Beleggersbank aan de beursgenoteerde internetbroker BinckBank. De verkoop van Alex Beleggersbank is het resultaat van een zorgvuldig oriëntatieproces, nadat Rabobank in maart van dit jaar had aangegeven zich te heroriënteren op de mogelijkheden van Alex binnen en buiten de groep. Onder BinckBank zal Alex als apart merk blijven bestaan en zijn eigen positionering behouden. Klanten van Alex zullen in de praktijk dan ook niets merken van de overname.

De afgelopen jaren is de combinatie Rabobank en Alex een sterke geweest. Onder de vleugels van Rabobank is het klantenbestand van Alex Beleggersbank gegroeid tot meer dan 100.000 klanten. Alex wil in de toekomst haar dienstverlening nog verder uitbreiden met diensten die niet uitsluitend complementair zijn aan die van de Rabobank. Tegelijkertijd biedt de Rabobank met Rabo Direct Beleggen soortgelijke beleggingsdiensten. Hierdoor overlappen de activiteiten van Rabobank en Alex in toenemende mate. De overname door BinckBank biedt Alex de mogelijkheid door te gaan op de ingeslagen weg.

De verkoop van Alex leidt niet tot gedwongen ontslagen. Wel zullen de oprichters van Alex, René Frijters en Peter Verhaar, het bedrijf verlaten. Zij blijven in functie tot de definitieve overgang naar BinckBank begin volgend jaar. Frijters: "Strategisch gezien vinden wij de verkoop aan BinckBank een hele goede stap. De nieuwe combinatie wordt in één klap de onbetwiste marktleider op het gebied van online beleggen. Het biedt Alex volop kansen om door te groeien en de dienstverlening verder uit te breiden."

Alex richt zich niet meer alleen op actieve beleggers, maar op alle particulieren die zelfbewust en betrokken omgaan met hun vermogensopbouw. Naast zelfstandig beleggen biedt Alex diensten op het gebied van (digitaal) beleggingsadvies, (digitaal) vermogensbeheer en sparen. Ook de Alex Academy is een succesvol onderdeel van deze strategie. Inmiddels zijn al meer dan 10.000 beleggers opgeleid. Sinds begin dit jaar heeft de Universiteit van Maastricht een Alex Leerstoel Particuliere Beleggers.

Piet van Schijndel, lid van de raad van bestuur van Rabobank: "De afgelopen vier jaar heeft Alex een enorme prestatie neergezet. Van een prijsvechter op het gebied van online beleggen heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een brede beleggersbank. Alex heeft zijn innovatieve kracht ingezet voor het ontwikkelen van nieuwe producten, waarmee het bedrijf strategisch nieuwe wegen is ingeslagen. Daarmee is Alex goed gepositioneerd om niet alleen nu, maar ook in de toekomst een leidende rol te kunnen spelen in de online beleggersmarkt."

De acquisitie moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders van BinckBank in een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders, De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Mededingingsautoriteit.
Rabo Securities en Morgan Stanley & Co. Limited begeleiden de transactie als financieel adviseurs van Rabobank Nederland. De Brauw Blackstone Westbroek N.V. begeleidt de transactie als juridisch adviseur van Rabobank Nederland.

Feiten over Alex Beleggersbank:
Alex is opgericht in 1999, heeft inmiddels ruim 100.000 klanten en is marktleider op het gebied van online beleggen. Alex Beleggersbank is de grootste aanbrenger van particuliere orders op de derivatenbeurs van Euronext.

Alex Beleggersbank ontving in de loop der jaren vele onderscheidingen: In september 2007 twee Gouden Stieren, als beste beleggingsinstelling en als beste internetbroker. Alex Assist ontving in 2005 de ICT Innovation Award van Banking & Finance In 2004 werd René Frijters uitgeroepen tot Marketeer of the Year. De Business Engineering Award 2003-2004.

Door verschillende beleggingssites, zoals Belegger.nl en Beurs.nl, werd Alex meerdere keren uitgeroepen tot beste online broker van Nederland.

Kenmerkend voor Alex is de hoge klanttevredenheid; klanten geven gemiddeld een rapportcijfer 8 en ruim 80% geeft aan Alex aan te bevelen bij anderen. Ruim 10.000 beleggers zijn inmiddels opgeleid aan de Alex Academy. De Academy-trainingen worden gewaardeerd met gemiddeld een 8. De docenten krijgen zelfs een 8,5.

Productintroducties:
2007: Alex Vermogensbeheer
2006: Alex Spaarrekening
2005: Alex Assist
2004: Alex Pro
2003: Alex Academy