Samas NV

P E R S B E R I C H T NIEUWE EUROPESE REALITEIT

Houten, 31 oktober 2007, voor beurs

Herziene prioriteiten

· Ambitie van volledige Europese integratie is verlaten
· Stabilisering van organisatie en reductie van complexiteit noodzakelijk voor terugkeer naar winstgevendheid
· Vereenvoudiging van business model met afname van ca. 100 arbeidsplaatsen

· Onderzoek strategische opties

Harmony

· Harmony werkt als stand-alone IT systeem bevredigend in Nederland, Duitsland, Zwitserland

· Geen verdere uitrol in Europa, gestopt in Frankrijk
· Impairment Harmony (eenmalige afwaardering, van circa Euro 14,5 miljoen non cash)

Voorlopige kerncijfers 1e helft 2007 / 2008
· Omzet stijgt met circa 13%
· Operationeel verlies vóór eenmalige posten 1e helft boekjaar om en nabij Euro 11 miljoen

Op grond van een analyse van de huidige situatie en vooruitlopend op de bekendmaking van de definitieve resultaten over de 1e helft van het boekjaar 2007 / 2008 op 7 november 2007 geeft Samas vandaag inzicht in haar herziene prioriteiten, plan van aanpak en de voorlopige kerncijfers over de 1e helft van het boekjaar.

Coen van der Bijl, President-Directeur en Chief Executive Officer van Samas: `Na twee maanden als CEO van Samas is mijn belangrijkste conclusie dat in de afgelopen jaren teveel zaken tegelijkertijd zijn aangepakt. Harmony is niet de toverformule voor integratie en door hoge uitgaven in de afgelopen jaren heeft Samas een krappe huishouding.
Terugkeer naar winstgevendheid heeft nu de hoogste prioriteit. Daarvoor moeten we `back to basics': het terugbrengen van stabiliteit en het reduceren van de complexiteiten in de organisatie. Dit betekent meer verantwoordelijkheid bij de individuele landenorganisaties leggen en de normale dagelijkse dingen goed doen. We moeten onze klanten beter bedienen. Eenvoud, duidelijkheid en precisie, dat is waar het nu om draait en daar gaan we hard aan werken om zo snel mogelijk terug te keren naar winstgevendheid'.

Analyse huidige situatie
De operationele gang van zaken in Nederland is weer genormaliseerd. Voor zowel Nederland als Duitsland en Zwitserland moet worden geconcludeerd dat het nieuwe IT-systeem op zichzelf voordelen biedt, maar dat het gehele project te ambitieus is neergezet. Te ambitieus als hoeksteen voor de strategie en te ambitieus in de financiële verwachtingen. Daarnaast hebben in de afgelopen jaren de toegenomen complexiteit van de organisatiestructuur, de diverse reorganisaties en sluitingen van productiefaciliteiten een sterk verstorende werking gehad op de dagelijkse operationele gang van zaken. Door de verliezen en uitgaven in de afgelopen jaren is de financiële flexibiliteit van Samas relatief beperkt.

Plan van aanpak
Op basis van de bovengenoemde constateringen zijn de volgende stappen gedefinieerd voor een terugkeer naar winstgevendheid:


1. Stabilisering van de organisatie

Het nieuwe IT systeem werkt inmiddels bevredigend in alle landen (Nederland, Duitsland, Zwitserland) waarin het is geïmplementeerd, maar zal niet worden uitgerold in Frankrijk en andere Europese landen. In Nederland hebben we de opgaande lijn te pakken. De Franse organisatie zal zich volledig gaan richten op haar klanten, vereenvoudiging van logistieke processen en op realisatie van winst.


2. Reductie van de complexiteiten / vereenvoudiging van het business model

Afgestapt wordt van het idee van een volledig geïntegreerde Europese organisatie. De taken van het hoofdkantoor zullen vooral van strategische en financiële aard zijn. De operationele verantwoordelijkheid komt primair te liggen bij de individuele landenorganisaties. Hierdoor wordt het mogelijk meer aandacht te geven aan onze klanten. Europese klanten kunnen ook in directe coördinatie vanuit de landen worden bediend. In dit kader van verdere overhead - en complexiteitsreductie wordt ook gestreefd naar een afname in drie landen (Duitsland, Frankrijk en Nederland) van circa 100 arbeidsplaatsen voornamelijk in de indirecte sfeer en zal de productportfolio worden gestroomlijnd. Hiervoor zal in het tweede halfjaar een nog nader te bepalen voorziening worden getroffen.


3. Optimalisatie van dagelijkse executie

Ingezet wordt nadrukkelijk op verbetering en optimalisatie van de dagelijkse commerciële en operationele activiteiten en processen. Eenvoud, duidelijkheid en nauwkeurigheid zullen daarbij centraal staan.


4. Onderzoek strategische opties

De consolidatie van de kantoormeubelbranche zal zich voortzetten in Europa, vooral op landenniveau. Met de nieuwe inrichting van de organisatie met meer focus op de landen, dienen zich wellicht ook nieuwe mogelijkheden aan. Tegen deze achtergrond start Samas met een onderzoek naar strategische opties, teneinde verschillende alternatieven tot rendementsherstel te beoordelen. Naar verwachting zal dit proces over ca. 4 maanden zijn afgerond.

Hoofddirectie en Raad van Commissarissen De aandeelhouders van Samas hebben op 20 september jl. ingestemd met de benoeming van de heer C.J. van der Bijl tot lid van de Hoofddirectie. De Raad van Commissarissen heeft hem aangewezen als President-Directeur (CEO). Samen met de benoemingen van de heren M.C. van den Biggelaar (CFO) en C.C. Held (COO) op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders in juni 2007 is de Hoofddirectie van Samas daarmee dit jaar volledig vernieuwd.

De Raad van Commissarissen is unaniem tot de conclusie gekomen dat, nu Samas aan een nieuw hoofdstuk is begonnen, het verstandig is om ook in de Raad van Commissarissen nieuwe leden te benoemen. De huidige leden van de Raad zullen gefaseerd terugtreden. De Raad zal op korte termijn een zoekprocedure beginnen. De benoeming van nieuwe kandidaten zal aan aandeelhouders ter goedkeuring worden voorgelegd.

Jaap Vink, President-Commissaris: 'De Raad van Commissarissen is de laatste maanden intensief bij de analyse en de beleidsvorming betrokken, en constateert dat de genoemde ingrepen onontkoombaar zijn. Harmony was een ambitieus project. Het is teleurstellend dat de complexiteit te groot is gebleken om het tot een succesvol einde te brengen. De Raad van Commissarissen onderschrijft de noodzaak van het vandaag gepresenteerde plan van aanpak'.

Voorlopige kerncijfers eerste helft 2007 / 2008 De voorlopige cijfers over de eerste helft van het boekjaar 2007 / 2008 laten een omzetstijging zien van circa 13% (Benelux: + 17%, Duitsland en overig:+ 18%, Frankrijk + 1%). De ontwikkelingen in Frankrijk zijn teleurstellend. Het operationeel verlies zal naar verwachting uitkomen om en nabij de Euro 11 miljoen. Daarnaast zijn er eenmalige, niet-operationele posten welke per saldo een negatieve invloed op het resultaat hebben van circa Euro 14 miljoen. De belangrijkste daarvan is een afwaardering van de geactiveerde kosten voor het project Harmony van circa Euro 14,5 miljoen (non cash).

Mede door de kosten van het overbruggingskrediet ten bate van de emissie zijn de financieringskosten toegenomen waardoor het netto verlies naar verwachting uit zal komen om en nabij de Euro 29 miljoen. De nettoschuld per 30 september bedraagt circa Euro 60 miljoen (per 31 maart 2007 Euro 80,5 miljoen) en de geplande verkopen van vastgoed liggen op schema. De verbeterde incasso van debiteuren is gebruikt voor een verlaging van de crediteuren positie met meer dan Euro 10 miljoen (t.o.v. 31 maart '07). Naar verwachting zal het operationele resultaat in het tweede halfjaar verbeteren.

Zoals eerder aangekondigd zullen de definitieve resultaten over de 1e helft 2007 / 2008 op 7 november 2007 voorbeurs bekend worden gemaakt en zal tevens een nadere toelichting hierop volgen.

Analisten conference call
Vandaag om 10.30 uur zal Samas een analisten conference call houden die ook voor pers toegankelijk is en waar analisten de mogelijkheid wordt geboden tot het